<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39487" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Почина политологът Алекс Алексиев

29 Юли 2019
0 1413

Почина политологът и експерт по въпросите на сигурността Алекс Алексиев. 

 

 

Новината за смъртта му бе споделена от бившия посланик Илиян Василев, с когото Алексиев работеше в Bulgaria Analytica. 

 

 

"С тежко сърце и болка споделям, че Алекс ни напусна тази нощ. Искрени съболезнования на Лори, на децата и на роднините. Много тежка лична загуба – истински приятел, партньор и ментор. Живя изключителен живот и въпреки че бе прокуден от тоталитарния режим, остави сърцето си и душата тук, в Родината", пише Илиян Василев в своето съобщение.
 

 

Алекс Алексиев е син на известния български писател, карикатурист и издател Райко Алексиев, убит от комунистическия режим в първите дни след 9 септември 1944 г. Внук е на дългогодишния активист на ВМРО от Солун Никола Алексиев.

 

 

През 1965 г. емигрира в САЩ, където след време се превръща във водещ анализатор по въпроси, свързани с СССР и страните от комунистическия лагер. Работил е като сътрудник към института „Хъдсън“, към организацията за анализи в сферата на международната сигурност RAND Corporation.

 

 

В края на 80-те той е директор на българската емисия на Радио Свободна Европа. През 1991 г. става съветник по външната политика на първия некомунистически министър-председател Филип Димитров.

 

 

""

 

В последните години Алекс Алексиев беше част от Центъра за балкански и черноморски изследвания, отговорен редактор на „Bulgaria Analytica“ и редовен анализатор на политическите събития в България и света.

 

 

Д-р Любомир Канов определи Алекс Алексиев като "достоен мъж и достоен син на баща си Райко Алексиев, самият той баща на достойни деца и наследници".

 

 

"Няма да се запълни тази празнина, която се отваря след него. Хора от този мащаб рядко се раждат и още по-рядко доживявят до старост. Единствената кауза за Алекс цял живот беше Свободата. Битката му до последно беше не за здраве, за слава, за власт или за спокойни старини. Тази битка беше единствено посветена на нейната непреклонна защита. Благодарение на него и на хора като него, враговете на Свободата никога няма да успеят да я погребат, защото тя е нетленна и безсмъртна. Отсега, Духът му вече ще бъде свободен завинаги, а ние оставаме все още върху тази българска земя, тъгувайки за него", пише той.

 

 

Поетът Борис Христов също сподели своите съболезнования за загубата на Алексиев. "Смъртта на Алекс Алексиев е обида за хората на свободното слово, на честта и на добрия жест. След време може би и неговото име, както имената на много достойни мъже, ще бъде изтрито, за да останат да се виждат по-добре имената на злодеите, каквато е навярно и целта на Градинаря, който ни е посадил висяща в Безкрая градина от мислещи плевели".

 

 

Източник: Свободна Европа, Фактор
 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции