<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42334" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Почти изненада: Цацаров е фаворит за нов шеф на КПКОНПИ

13 Ноември 2019
0 1140

Главният прокурор Сотир Цацаров е фаворит за нов шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), съобщава Медиапул. Информацията дойде от уебсайта на "Свободна Европа“, който се позова на свои източници в парламента.

 

Тъй като мандатът на Цацаров изтича през януари 2020 година, ако Народното събрание го избере за шеф на КПКОНПИ още сега, той ще напусне поста си предсрочно.

 

Очаква се в четвъртък Висшият съдебен съвет да избере Иван Гешев за наследник на Сотир Цацаров за позицията в държавното обвинение. Според неофициални източници от ГЕРБ и прокуратурата, парламентът досега нарочно е бавил обявяването на процедурата за председател на КПКОНПИ, за да се случи изборът на Гешев.

 

ПАРЛАМЕНТЪТ НАЙ-ПОСЛЕ СТАРТИРА ПРОЦЕДУРАТА ЗА НОВ ШЕФ НА КПКОНПИ

 

Срокът за внасяне на предложения за нов шеф на антикорупционната комисия е до следващата сряда. Единият обсъждан вариант бил главният прокурор да бъде предложен от всички партии, за което все още текат разговори. Другият вариант е Цацаров да бъде номиниран само от ГЕРБ, а останалите да подкрепят избора му.

 

Президентът Румен Радев има възможност да обърка този сценарий, ако отправи запитване до Конституционния съд (КС) дали е допустимо ВСС само да прегласува върнатия от държавния глава избор на Гешев или трябва да проведе цялата процедура отначало.

 

Иначе Сотир Цацаров е спряган като възможен шеф на КПКОНПИ още от пролетта.

 

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции