<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42088" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Правителствата по света шпионират над 3 милиарда души в социалните медии

05 Ноември 2019
0 404

Десетки правителства по света използват социалните медии като оръжие, с което да подкопавят демократичните избори и да шпионират собствените си граждани, разкрива нов доклад, цитиран от сайта VICE.

 

Най-новото издание на доклада на Freedom House, наречено „Freedom on the Net“ (Свободата на интернета) показва, че вместо да действа като инструмент за повече прозрачност и открити избори, интернетът се използва за подкопаване на демократичния процес.

 

„Правителствата и популистките движения използват социалните медии, за да манипулират изборите в огромен мащаб, а властта използва технологията, за да шпионира собствените си граждани в още по-безпрецедентен мащаб“, заяви Майк Абрамовиц, президент на Freedom House, пред журналисти в понеделник.

 

Това е деветата поредна година, в която свободата в интернет постепенно намалява, според данните, събрани от Freedom House.

 

Има две основни причини за упадъка – повече онлайн намеса в изборите и по-голямо наблюдение от страна на правителството, като и двете от тях използват силата на социалните медии.

 

Днес почти 3 милиарда души са под наблюдение на правителствата и органите на реда, отчасти защото технологията става все по-напреднала и по-достъпна, се посочва в доклада.

 

"Правителствата използват социалните медии, за да събират и анализират огромно количество лични данни за цялото население", каза Абрамовиц.

 

"Много от тях използват изкуствен интелект за идентифициране на потенциални заплахи и победа над опозицията. Тъй като тази технология става все по-евтина, все по-голям брой законоприлагащи органи практикуват наблюдение с малък контрол и почти никаква отчетност", добави той.

 

Докладът разгежда свободата на интернет в 65 страни, обхващайки 87 процента от интернет потребителите в света. За четвърта поредна година Китай беше в дъното на класация по отношение на свободата в интернет, а Исландия бе на върха.

 

В САЩ, свободата на интернет се е намалила за трета поредна година, в резултат на засиленото наблюдение на социалните медии от органите на реда и наблюдението от имиграционните власти върху хората, преминаващи южната граница.

 

Документи, публикувани по-рано тази година разкриха, че властите са наблюдавали използването и активността във социалните медии на участниците в анти-Тръмп протестите в Ню Йорк през лятото на 2018 г.

 

„Агентите на Министерството на вътрешната сигурност използват инструментите за наблюдение в  социалните медии, за да контролират конституционно защитените дейности на американците не само при преминаване на границата с Мексико, но и в контекста на мирни протести срещу политиките на администрацията и други теми“, каза Адриан Шахбаз, един от авторите на доклада.

 

Друго смущаващо развитие, разкрито в доклада е увеличаващата се употреба на онлайн дезинформация в демократичните държави. Онлайн кампаниите за дезинформация съществуват от години, но докладът показва, че те вече не са ексклузивни за диктаторските държави.

 

„Най-тревожното е как популистките лидери и крайно десните групи са се усъвършенствали не само в създаването на популярна дезинформация, но и в използването на мрежите, които я разпространяват“, твърди Абрамовиц.

 

Шахбаз подчерта и случаят с изборите в Бразилия през 2018 г., когато лидерът Жаир Болсонаро успешно използва силата на онлайн платформите, за да си осигури президентството.

 

„Точно както консултантските компании в САЩ откраднаха данни от Facebook, за да разработят психологически профили на милиони американци преди три години, политическите оперативни лица в Бразилия събираха телефонни номера от социалните мрежи и автоматично добавиха избирателите към специално създадени WhatsApp групи според местоположението, пола и нивата на доходите им“, каза Шахбаз.

 

„Тези групи предоставиха перфектната възможност за нов тип безскрупулно избиране“, добави той.

 

В Индия и Филипините имаше подобни проблеми, като в Мианмар, Facebook беше обвинена, че е помогнала на военните да извършат геноцид.

 

Въпреки всички факти, Абрамовиц посочи, че разкритията не са само лоши.

 

„Има някои поразителни примери, че технологията, подхранва положителни демократични промени“, каза Абрамовиц, посочвайки Ливан, Алжир и Хонконг, където активистите използват интернета и смартфоните си, за да държат „корумпираните и неспособни политици“  отговорни пред хората.

 

Докладът също така препоръчва и няколко начина за справяне с кампаниите за дезинформация и шпионирането в социалните медии. Сред предложенията е „гарантирането, че политическите реклами са прозрачни и се придържат към строги стандарти за съдържание.“

 

Въпреки че Twitter забрани всички политически реклами в платформата си, Facebook каза, че няма да проверява фактите относно съдържанието на политическите реклами, които се пускат в тяхната платформа.

 

Докладът обаче предупреждава, че съвместната работа на правителствата и частните компании за решаването на този проблем само ще го влоши, особено с напредъка на технологии като 5G, биометрия и изкуствен интелект.

 

„Необходими са силни защити за демократичните свободи, за да се гарантира, че интернетът няма да се превърне в троянски кон за тирания и потисничество“, пише в доклада.

 

„Бъдещето на неприкосновеността на личния живот, свободното изразяване и демократичното управление зависи от решенията, които вземаме днес“, пише още в доклада.

 

 

Източник: VICE

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции