<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35389" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Предизвикателството "Момо": Анатомия на измамата

28 Февруари 2019
0 21695

След като вчера хиляди хора се развълнуваха от страшната история за предизвикателството "Момо", което кара деца да се самонараняват, BBC излезе с нов материал по темата, според който това е измама.

 

 

 

Според проверяващи фактите на новините организации, не е имало съобщения за реален случай, в който страховитият хакер с изпъкнали очи да се появи на екран. Те твърдят още, че никой не се е наранявал впоследствие и че широкото медийно отразяване по цял свят е дало огромна трибуна на фалшивата история.

 

 

"Всички тези новини накараха училищата и полицията да предупреждават за предполагаемите рискове, което от своя страна възпроизведе още и още новини", посочва медийният редактор на Guardian Джим Уотърсън.

 

 

Какво е "Момо"?

През последните часове историята за предизвикателството "Момо", което кара деца да се самонараняват или самоубиват, разтресе социалните мрежи. Беше казано, че хакери се свързват с деца чрез телефонен номер в WhatsApp, като ги карат да правят подобни неща, без знанието на родителите си, и ги заплашват.

 

Центърът за безопасен интернет в Обединеното кралство каза пред Guardian, че това са "фалшиви новини". Полицията на Острова отрече да има случаи на нараняване или смърт вследствие на предизвикателството.

 

Образът на "Момо" всъщност е снимка на скулптура от японската компания за специални ефекти Link Factory.

 

Какво трябва да направят родителите?
 

 

Полицията казва, че родителите биха могли да използват възможността да образоват децата за безопасността на интернет, както и да имат открит разговор за това, което децата имат достъп.

 

За да се избегне ненужна тревога, те трябва да бъдат внимателни, ако споделят такива статии с други възрастни, които увековечават мита.

 

Източник: ВВС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции