<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46473" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Пробойните в сигурността на ТikTok вече са оправени

09 Януари 2020
0 542

Пропуските в сигурността на TikTok, които можеха да позволят на хакерите да добавят или изтриват видеоклипове, да променят настройките за поверителност и да крадат лични данни бяха отстранени, след като бяха разкрити пред компанията, създала платформата – ByteDance.

 

Служителите на фирмата за интернет сигурност Check Point наскоро откриха множество проблеми, всички от които можеше да се експлоатират от хакери.

 

ОТКРИТИ СА СЕРИОЗНИ ПРОБОЙНИ В СИГУРНОСТТА НА TIKTOK

 

Check Point информира ByteDance за проблемите през ноември и днес TikTok заяви, че пропуските вече са поправени и благодари на охранителната фирма, че е сигнализирала за тях.

 

„Подобно на много организации ние насърчаваме отговорните фирми по сигурността да разкриват нашите уязвимости“, каза говорител на TikTok в изявление.

 

"Преди публичното пускане, Check Point потвърди, че всички съобщени проблеми са решени в най-новата версия на нашето приложение. Надяваме се, че това ще насърчи по-нататъшното сътрудничество с изследователи по сигурността", добави той.

 

Check Point добави, че уязвимостта е била налице през по-голямата част от 2019 г. и каза, че това повдига „сериозни въпроси“ дали някой хакер е успял да я открие.

 

Компанията заяви, че ByteDance "отговорно е внедрила" решение в рамките на месец след като било съобщено за пропуските.

 

Голяма част от проблема се състои в начина, по който TikTok борави с мобилните телефонни номера на потребителите, които трябва да предоставят, когато се регистрират за приложението.

 

Check Point откри, че хакерите могат да получат достъп до тези номера и да изпращат съобщения от името на TikTok. От своя страна това можеше да позволи на хакер да:

 

– изтрива видеоклипове, променя настройките върху тях от частни в обществени или да качва на непозволени такива.

 

– Прехвърля потребител на TikTok към уеб сървър, контролиран от хакера, което му дава въмозжност да изпраща нежелани заявки от името на потребителя.

 

– Пренасочва потребителите към фалшив и злонамерен уебсайт, който да изглежда досущ като TikTok.

 

"Има много спекулации за това колко безопасен или опасен е TikTok. Ние доказахме, че наистина има сериозни проблеми със сигурността на платформата. Нямаме достъп до вътрешните данни на компанията-майка, така че не можем да кажем дали всъщност е било злоупотребено с данни, но представете си колко сила би могъл да има някой, който иска да разпространява фалшиви новини в платформата",  каза консултантът по сигурността на Check Point, Одид Вануну пред BBC.

 

Миналата седмица американските военни забраниха на своя персонал да използват приложението, създадено в Китай, на телефони, издадени от правителството, поради опасения за сигурността и опасения от възможни връзки с китайското правителство.

 

ОБВИНИХА TIKTOK, ЧЕ ТАЙНО СЪБИРА ДАННИТЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ И ГИ ПРЕХВЪРЛЯ В КИТАЙ

 

Първоначално популярна в азиатските страни, платформата за създаване на кратки видеоклипове претърпя огромен растеж през последните години и вече има 1,5 милиарда изтегляния и потребители.

 

 

Източник: BBC

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции