<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35902" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Проговори човекът, който спря стрелецa в Нова Зеландия

18 Март 2019
0 10941

Молещ се по време на  стрелбата срещу джамията в Крайстчърч разказа как е прогонил стрелеца само с терминал за кредитни карти.

 

Афганистанецът Абдул Азиз е австралийски гражданин, който живее в Сидни през последните 27 години заедно с четирите си деца.

 

Той бил с тях в джамията, когато чул, че някой започнал да стреля.

 

"Имаше военни дрехи. Не бях сигурен дали беше добрият или лошият, но когато започна да ме ругае, разбрах, че не е добрият." 

 

Докато нападателят разстрелвал всичко по пътя си, 48-годишният афганистанец не се скрил, а взел първото нещо, което намерил – ПОС терминал. След това той изтичал навън и се прикривал между колите, за да избегне куршумите.

 

Тогава той успял да намери пушка, която атенаторът изпуснал, но пълнителят бил празен.

 

"Крещях му "Ела тук! Ела тук!". Просто исках да сменя фокуса му върху мен. Когато ме видя с пушката в ръка, той хвърли неговата и се затича към колата си. Не спрях да го гоня. Той седна в колата си, а аз хвърлих пушката си като стерла през прозореца му. Тогава той просто ме наруга и си тръгна", разказа  Азиз.

 

След като избягал, стрелецът бил хванат от двама полицаи, които блокирали колата му и го хванали.

 

"Тези двама полицаи действаха с изключителен кураж. Те предотвратиха още жертви и рискуваха своите животи", каза комисар Майк Буш от полицията в Крайстчърч.

 

Абдул бе обявен за герой от Латеф Алаби – имама на джамията, който заяви, че според него жертвите са щели да бъдат много повече, ако Азиз не е бил предприел действия.

 

Източник: The Guardian 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции