<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42852" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Прокуратурата атакува тарифата за винетките в съда

29 Ноември 2019
0 1378

Върховната административна прокуратура винетните такси в съда, пише Клуб Z. Оттам искат Върховният административен съд (ВАС) да отмени цялата тарифа за таксите, които се събират от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

 

Според държавното обвинение, тарифата е издадена без мотиви, каквито би трябвало да са представени при внасянето на проекта. Освен това те трябва да се публикуват и на сайта на Министерския съвет, който я одобрява с постановление. 

 

ПРЕЗ 2019 Г. ЩЕ НАЛАГАТ ГЛОБИ ЗА ЛИПСА НА ВИНЕТКИ САМО НА ПЪТЯ

 

Също така проектът е трябвало да бъде придружен и от доклад, който да изяснява причините, които налагат приемането, както и целите, които се поставят. Както и да обяснява всички необходими финансови средства за прилагането на уредбата, какви ще са очакваните резултати и анализ за съответствие с правото на ЕС. 

 

Още една процедура не е спазена при приемането на тарифите – тази за задължителното провеждане на обществена консултация с гражданите и юридическите лица. 

 

СГРЕШЕНА ВИНЕТКА НЕ СЕ ПОДМЕНЯ, КУПУВА СЕ НОВА

 

Ето защо се настоява съдът да отмени тарифата за всички такси, събирани от АПИ, сред които пътна такса за транзит, за разрешение за поставяне на билбордове, за откриване на крайпътна бензиностанция и други.

 

В момента цената на годишната винетка за леки автомобили в 97 лв, а месечната – 30 лв.

 

 

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции