<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=19808" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Прокуратурата: Има опасност от наводнения

27 Ноември 2015
0 1821

Върховната административна прокуратура предупреждава, че има опасност от наводнение в цялата страна заради хаоса и пълната безотговорност по отношение на язовирите, съобщава в. "Сега". 

 

Към днешна дата язовирите и реките са все така опасни, но никой не взима мерки. Това е становището след направените от прокуратурата проверка. Институциите не са си взели поука от миналогодишните бедствия, при които загинаха хора и бяха нанесени материални щети.

 

Резултатите са плашещи, защото стените на водоемите продължават да са в лошо състояние, а речните легла са задръстени от растителност и боклуци. Всеки бяга от отговорност, а наказани няма. Прокуратурата насочва критиката си към басейновите дирекции, които не упражняват правомощията си. 

 

Нарушения при управлението на язовири са открити в цялата страна, а 78 язовирни стени са в лошо състояние. На много от водоемите липсва измервателна и контролна апаратура. Други са в предаварийно състояние.

 

ОБЕЗОПАСИХА ЯЗОВИР СЛЕД РЕПОРТАЖ НА ГОСПОДАРИТЕ

 

През миналата година имаше две големи наводнения, при които загинаха хора. И за двата случая обаче наказани няма. Преди няколко месеца експертизата за потопа в Мизия стигна до извода, че собствениците на язовири по течението на р. Скът, която заля града, нямат вина, а причина за бедствието бил дъждът. В заключението си експертите от БАН записаха, че такъв валеж не бил виждан от хиляди години.

 

ОПАСНОСТ ОТ НАВОДНЕНИЯ В СЕВЕРОЗАПАДА ЗАРАДИ ДЪРЖАВНАТА БЕЗОТГОВОРНОСТ 

 

НАШИЯТ РЕПОРТЕР ДАНИ ЙОРДАНОВ РАЗКРИ ОТКАЗАНИ ПРОЕКТИ, ЗАРАДИ КОИТО МАЩАБИТЕ НА НАВОДНЕНИЕТО БЯХА ТОЛКОВА ГОЛЕМИ

 

Едни от основните проблеми са липсата на контрол и размитите отговорности на държавните органи. След последните бедствия правителството ненадейно прехвърли цялата грижа за водоемите на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, която се занимава предимно с асансьорите и нямат подходящите служители. 

 

Почти 55 от язовирите се стопанисват от дружеството "Язовири и каскади", което е под шапката на НЕК. От електрическата компания обясниха, че няма проблем с поддръжката на водоемите и всяка година за тях се влагат средства за поддръжка и профилактика. В последните няколко години дружеството е реализирало редица мащабни проекти, свързани с рехабилитацията на язовирни стени и други обекти. 

 

ЧИСТЕНО – НЕДОЧИСТЕНО

 

Не е ясно какво е състоянието на над 150-те язовира под шапката на "Напоителни системи" – дружество на земеделското министерство. 

 

Вижте още:

 

ГОСПОДАРИТЕ ТЪРСЯТ РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА С ЯЗОВОР ЛЮБЕНЕЦ 

 

ЯЗОВИР ЗАПЛАШВА ДА ЗАЛЕЕ СЕЛО 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции