<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32498" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: На-Рояци.Ком: ...

Прокуратурата проверява ремонта на "Графа"

25 Октомври 2018
0 1307

Прокуратурата е започнала проверка на скандалния ремонт на столичната ул. "Граф Игнатиев", за който неправителствената организация "Спаси София" изпрати сигнал на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

 

Това стана ясно от думите на главния архитект на София Здравко Здравков в четвъртък пред бТВ. В същото време той обясни, че ще бъде ревизиран и проектът за трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III", след като авторът му инж. Румен Борисов публично се оттегли от работата по ул. "Граф Игнатиев", твърдейки, че фирмата изпълнител "Джи Пи груп" използва различен от заявения по проект изолационен материал.

 

"Тепърва започват проверките, получихме писмо от прокуратурата да бъдат предоставени всички документи. Фирмата, която поставя материала, също прави проверки по отношение на качеството на материалите и начина, по който се поставя", коментира Здравков.

 

Той обаче на няколко пъти отклони въпроса дали използването на материал, предложен от отстранена от конкурса за ремонта фирма, представлява нарушение на Закона за обществените поръчки, както твърди "Спаси София" в сигналите си до ОЛАФ и българските власти. Според Здравков наложилата се в движение промяна в проекта на ул. "Граф Игнатиев" била заради грешки на оттеглилия се инж. Борисов, който е проектирал една трета от трамвайните трасета в София, втората и третата линия на метрото, както и отклоненията на първия диаметър.

 

"Проектантът отказва да оправи забележките, не знам защо се прави в момента на ощипана мома", заяви главният архитект, уточнявайки, че грешките са забелязани от експертен съвет, в който влиза и шефът на метрото проф. Стоян Братоев.

 

Въпреки неразбориите, Здравков демонстрира увереност, че ремонтът може да бъде завършен качествено и в срок. "Джи Пи груп" е направила над 1 млн. кв. метра настилки в цяла Европа. Последно предложената подложка не е от рециклирани гуми, а е качествен материал. Проектантът има своите грешки, затова проектната документация се върна. Пропуските засягат цялата безопасност", добави той.

 

Подобна по думите му се оказва ситуацията с най-старото трамвайно трасе в София – на линия №5, която поне в обозримо бъдеще няма алтернатива за десетки хиляди граждани. Според главния архитект инж. Борисов или ще преработи проекта си, или ще "постъпи по сходен начин".

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции