<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76713" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Заразените с ...

Проф. Костов: Излекуван може да има симптоми на Covid-19 до 6 месеца (видео)

29 Октомври 2020
0 1313

Излекуван от Covid-19 обаче може да има симптоми на болестта до 6 месеца. Това обясни в предаването “Здравей, България” по Нова тв пулмологът проф. Коста Костов.

По думите му, близо 97% от пациентите, които са изписани след тежка или много тежка форма на Covid-пневмония, страдат от различни симптоми, които са не по-малко от 5, средно около 14.

Проф. Костов: Излекуван може да има симптоми на Covid-19 до 6 месеца (видео)

„Най-сериозните оплаквания, които остават при болните след Covid, са оплакванията от дихателната система. Тя е прицелният орган”, обясни проф. Костов. „Проучванията сочат, че не по-малко от 50% от пациентите имат един или повече симптоми до към шестия месец.”

Здравната система се “задъхва”: 1000 сигнала в спешната помощ само за два дни (видео)

Той добави: “Оказва се, че имам пациенти без особени оплаквания, но когато им се направят изследвания се установяват дискретни трайни промени в дифузионния капацитет и в съпротивленията на дихателната система. Оптимист съм и се надявам по-голямата част от пациентите да преодолеят тази симптоматика”, коментира професорът.

Костов посочи още, че в западните държави случаите на COVID-19 нарастват с 2 до 6 пъти сравнение с пролетта, но смъртността е спаднала с 3 до 6 пъти. „Смъртността в целия свят спада”, обясни той.

Според него това се дължи на по-доброто познаване на болестта и усъвършенстването на терапевтичните протоколи.

В “Пирогов” вече има 61 медици с Covid-19 и 60 заразени в средата пациенти (видео)

Основна причина за разрастването на пандемията в последните седмици е началото на учебната година, смята още проф. Коста Костов. Въпреки това той е на мнение, че малките деца трябва да продължат да ходят на училище.

Източник и видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции