<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46009" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Путин все още използва остарялата операционна система Windows XP, въпреки рисковете за сигурността

17 Декември 2019
0 4118

Руските агенти бяха обвинени в хакерски операции по целия свят, но някой в ​​Кремъл явно е забравил да информира Владимир Путин за важността на киберсигурността.

 

67-годишният Путин все още използва остарялата операционна система на Microsoft – Windows XP, инсталирана на компютрите в офиса му в Кремъл и в официалната му резиденция Ново-Огарьово в близост до Москва, според изображения, публикувани от пресслужбата му.

 

Microsoft спря да пуска редовни актуализации за сигурност за Windows XP и Office 2003 през април 2014 година, но изглежда обаче, че правилата на руското правителство са попречили на Путин да се актуализира до по-новите операционни системи на компанията.

 

Американската технологична фирма е предупреждавала неведнъж на своя уебсайт, че компютрите, работещи под Windows XP, са уязвими към рискове за сигурността и вируси.

 

Windows XP, издаден през 2001 г., беше последната операционна система на Microsoft, на която бе предоставена зелена светлина да се използва на официални руски правителствени компютри, съобщи уебсайтът Open Media, позовавайки се на документи на министерството на отбраната.

 

По-новият Windows 10 е одобрен само за устройства, които не съдържат държавни тайни – нещо, което изглежда не се отнася за компютрите на Путин.

 

Москва постепенно прекратява работата си с Microsoft и Google що се отнася до правителствените компютри в полза на руската операционна система Astra Linux и браузъри като Yandex. Дмитрий Песков, говорител на Кремъл, не пожелал да коментира защо Путин продължава да използва вече антикварната операционна система на Microsoft.

 

Не е ясно колко голяма заплаха крие използванетo на Windows XP за киберсигурността на Кремъл. За президента и бившия служител на КГБ обаче се твърди, че е нередовен потребител в интернет, и в някои случаи го нарича „проект на ЦРУ“, тъй като предшественика на интернет бе Arpanet – проект на Министерството на отбраната на САЩ.

 

Русия все повече се стреми да установи контрол върху интернет технологиите в страната, като наскоро забрани продажбата на смартфони без приложения, създадени в Русия, а през февруари Путин одобри закон, който дава на Москва правомощието да "изключва" страната от глобалния интернет.

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции