<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=27425" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Пучдемон обяви, че още се смята за премиер и призова за "гражданска съпротива"

28 Октомври 2017
0 785

Уволненият от Мадрид премиер на Каталуня Карлес Пучдемон обяви, че ще остане на поста си противно на нарежданията на испанското правителство и че "процесът" на създаване на независима държава ще продължи.

 

КАКВО ИСКАТ КАТАЛУНЦИТЕ? (ЧАСТ 1)

 

КАКВО ИСКАТ КАТАЛУНЦИТЕ? (ЧАСТ 2)

 

В предварително записано обръщение, излъчено по каталунската обществена телевизия TV, той призова каталунците, подкрепящи независимостта, да "защитят гражданското чувство" и да окажат съпротива срещу действията на испанското правителство.

 

Източници на правителството за "Ел паис" казват, че за правителството изявлението на Пучдемон няма никаква стойност и поведението му ще бъде отнесено до съда. Според същите източници "оценката на поведението му е в компетенциите на съдебната сфера."

 

Мадрид вече предупреди, че ще счита отказа на досегашния премиер да напусне поста за узурпация и ще се обърне към магистратите. Междувременно испанската телевизия La Sexta разпространи кадри, на които се вижда, че докато тече изявлението, Пучдемон се храни в бар в центъра на Жирона и се снима с привърженици.

 

Изявлението беше първото, откакто испанският премиер Мариано Рахой обяви в петък вечерта пакет от решения за пряко управление от Мадрид и насрочване на нови избори. Само часове по-рано влязоха в сила подписани от кабинета мерки, с които Мадрид смята Пучдемон и правителството му за уволнени, а Каталуня се управлява от вицепремиера на Испания Сорая Саенс де Сантамария.

 

"Етап, през който никога не сме минавали"

 

 

"Именно парламентът е този, който назначава и уволнява правителствата," обясни Пучдемон, който според испански медии днес не е в Барселона, а в родния си град Жирона.

 

"Вчера изживяхме исторически ден. Парламентът на Каталуня изпълни това, за което гласуваха гражданите на 27 септември… Ще продължим (процеса на независимост) без насилие, по включващ и уважаващ начин, с уважение към символи и мнения, както и към каталунците, които не са съгласни," каза още досегашният регионален лидер, по-малко от 24 часа след като парламентът на Каталуня обяви независимост. Ден по-рано той възложи решението да депутатите и така отказа да избира между отделяне и предсрочен вот.

 

Пучдемон има предвид 27 септември 2015 г., когато бяха последните регионални избори за парламент и след които той оглави правителството на Каталуня.

 

"Волята ни е да продължим да работим, за да изпълним демократичния мандат и същевременно да търсим максимална стабилност и спокойствие, разбирайки логичните трудности, които включва етап от това естество, през който нашата страна никога не минавала. " В обръщението си той призова и за предпазване от "заплахите", отправяни от Мадрид, но само с гражданско и ненасилствено поведение. "Благодаря и да живее Каталуня," каза Пучдемон в края на продължилото няколко минути обръщение. Зад него се виждаха две знамена – на Каталуня и на Европейския съюз.

 

Източнк: Dnevnik.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции