<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31570" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ралица Агайн: Има рискове в сектора на застраховките "Гражданска отговорност"

22 Август 2018
0 5222

Има рискове в сектора на застраховките "Гражданска отговорност" за автомобилите, които могат да доведат до нови проблеми на пазара, но за тях са предложени мерки. Това заяви вече бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн в сряда пред бТВ. По думите ѝ рисковете са свързани с цената на застраховката "Гражданска отговорност", която не генерира достатъчно приходи.

 

Тя не назова конкретни компании, които са рискови, тъй като това е професионална тайна, но по думите ѝ е пресилено да се говори за втора компания, която има опасност да фалира, каквато информация на опозицията цитира в днешния си брой в. "Труд". ”За миналата година премиите не са достатъчни да компенсират изплащането на обезщетения. ВКС прие и едно решение, което ще доведе до голям разход за застрахователите. Изискахме от тях адекватна ценова политика, което да адресира тези проблеми”, посочи тя.

 

По повод подаването на оставка след случая с фалита на ”Олимпик” тя посочи, че това е бил личен избор, чрез който да запази репутацията си. ”Всичко възможно в правомощията на комисията и в моите е изпълнено. Но ситуацията ескалира политически и съм наясно, че са нужни и политически решения. Това е моят политически отговор”, каза тя. Агайн е категорична, че не е било в правомощията ѝ да ходи при премиера и финансовия министър и да информира за подобни проблеми. ”КФН е колективен орган, има си и председател”, посочи тя.

 

По думите ѝ в първия момент, на 10 май, са били наложени реципрочните мерки, които се изискват по европейска директива – да се забрани сключването на нови договори и забрана за разпореждане с активи на клона на "Олимпик" в България. В същия ден тези разпоредби са изпратени до Гаранционния фонд, Имотния регистър, обявено е на страницата на КФН, съобщено е на банки, в Търговския регистър, публикувано е и в Държавен вестник. ”КФН не отнема лиценз на клон. Отнет е лиценз в Кипър. Когато това е станало, още същия ден сме наложили забраните да се извършва дейност в България и да се разпорежда с активите си. Това са правомощията на комисията.

 

Не разполага с възможност за други действия”, посочи тя. Според вече бившия зам.-председател комисията е трябвало да е по-активна в оповестяването на тези факти, но такава е била комуникационната политика. „Нямам право да давам изявления по медиите. За мен в такава ситуация трябва да се предостави информация и тя да стигне до най-много хора”, каза Агайн. Информация от мен за цени на полици не е искана и не съм я давала на премиера, добави тя. Фактите са, че средната цена по тази застраховка за автомобили и товарни до 5 тона на ”Олимпик” е по-висока от средната за пазара за миналата година. До 11 ноември миналата година при средна цена за пазара 179 лв. на ”Олимпик” е 196 лв.

 

След това средната цена на пазара става 196 лв., а на ”Олимпик” е 207 лв. Ако има по-ниски цени може да са в определена категория, но това не е средната цена, каза Агайн. Голямата загуба са тези 197 хил. полици прекратени на 17 август. Загубата по тях би била на стойност 9 350 000 лв. Тези суми трябва да бъдат възстановени от застрахователя в Кипър, но това ще се случи при процедурата по ликвидация. Назначеният в Кипър ликвидатор ще разпродаде имуществото. За причинени щети на пострадалия ще бъде платено обезщетение от Гаранционния фонд, но после фонда ще си потърси парите от водача без полица. Виновният водач е краен платец, уточни Агайн.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции