<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37677" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Реките по света са „заляти с опасни нива на антибиотици"

27 Май 2019
0 1186

Стотици реки по света от Темза до Тигър са обсипани с опасно високи нива на антибиотици, сочи най-голямото глобално изследване по темата, цитирано от Гардиън.

 

Антибиотичното замърсяване е един от ключовите пътища, чрез които бактериите могат да развият резистентност към животоспасяващите лекарства, което ги прави неефективни за човешка употреба.

 

„Много от гените на резистентност, които виждаме в човешките патогени, произхождат от бактерии от околната среда“, казва проф. Уилям Гейз от Университета в Ексетър, който изучава антимикробната резистентност.

 

Увеличаването на резистентните към антибиотици бактерии е глобален, спешен медицински проблем, който може да убие 10 милиона души до 2050 г., заявиха от ООН миналия месец.

 

Лекарствата се озовават в реките и почвата чрез човешки и животински отпадъци и изтичане от пречиствателни станции и съоръжения за производство на лекарства.

 

Изследването, представено в понеделник на конференция в Хелзинки, показва, че някои от най-известните реки в света, включително Темза, са заразени с антибиотици, класифицирани като критично важни за лечението на сериозни инфекции. 

 

Проби, взети от река Дунав в Австрия, съдържали седем антибиотика, включително кларитромицин, използвани за лечение на инфекции на дихателните пътища като пневмония и бронхит. Те са в почти четири пъти по-високо ниво от това, което се счита за безопасно.

 

Дори реките, заразени с ниски нива на антибиотици, са заплаха, каза Гейз.

 

Изследователите са тествали 711 обекта в 72 страни и са открили антибиотици в 65% от тях. В 111 от обектите концентрациите на антибиотици са надвишили безопасните нива, като най-лошите случаи са над 300 пъти над безопасната граница.

 

Страните с по-ниски доходи имат по-високи концентрации на антибиотици в реките, като местата в Африка и Азия се представят най-лошо. Най-зле е в Бангладеш, където метронидазол, използван за лечение на вагинални инфекции, е установен в повече от 300 пъти над безопасното ниво. 

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции