<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41628" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Рекордно замърсяване със серен диоксид е отчетено в Гълъбово

21 Октомври 2019
0 867

Сериозно замърсяване на атмосферата в Гълъбово е регистрирано вчера, показват данни на портала Air Quality Index на ЕК, цитирани от NOVA.

 

 

НАД 12 ЧАСА ГРАД ГЪЛЪБОВО Е ОБГЪРНАТ ОТ ЧЕРЕН ВЪЗДУХ

 

 

Станцията на Изпълнителната агенция по околна среда е показала концентрация на серен диоксид от 760 микрограма на кубичен метър, два пъти над допустимите средночасови нива от 350 микрограма на кубичен метър. В последните 7 дни подобни високи стойности на серния диоксид са отчетени четири пъти, като на 16 октомври концентрацията му е била дори по-висока от тази вчера – 817 микрограма на кубичен метър.

 

В ТЕЦ "БРИКЕЛ" НЕПРАВОМЕРНО СЕ ГОРЯТ БОКЛУЦИ, СПОРЕД СЪПРЕДСЕДАТЕЛ НА "ЗЕЛЕНИТЕ" (СНИМКИ)

 

Серният диоксид се натрупва при изгаряне на горива с високо сярно съдържание. Основният източник са ТЕЦ-овете и битовото горене.

 

 

""

 

 

Жителите на град Гълъбово отдавна се оплакват от мръсния въздух в града и от черния дим, който често излиза от комините на ТЕЦ-а. През юли месец Гълъбово и околоността потънаха в пелена от черен въздух за повече от 12 часа. Това се случи дни след авария в горивната инсталация на ТЕЦ Брикел. Еколози алармираха, че се извършва нерегламентирано стоварване на боклук, който по всяка вероятност се изгаря в пещите на завода. 

 

НАШИ ТЕЦ-ОВЕ ГОРЯТ ИТАЛИАНСКИ БОКЛУК И ЗАМЪРСЯВАТ ВЪЗДУХА, ТВЪРДИ ДЕПУТАТ ОТ БСП (ВИДЕО)

 

Най-потърпевши при серни замърсявания са децата, хората от третата възраст и страдащите от респираторни заболявания. Доказано е, че астматиците са 10 пъти по-чувствителни към високите концентрации в атмосферата. При продължително излагане на замърсяване със серен диоксид последиците са нарушения в имунната защита на белия дроб и в дишането, както и развиването на белодробни болести.

 

 

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции