<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28236" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Клипът за евр...

Родна журналистка оплю българския клип за европредседателството и възхвали естонския (видео)

06 Януари 2018
0 102

Сред хората, които открито обявиха, че не харесват българския клип за европредседателството ни е журналистката от БНР Аделина Марини. 

 

Тя пуска във фейсбук страницата си пост, с който обяви, че не харесва родния клип и възхвалява естонския клип от миналата година.

 

Ето какво написа тя:

"Прощавайте, ако ставам досадна, но понеже много страсти около Новия клип, та искам да ви направя разбор на естонския, който така ме грабна, че не мога да го забравя. С този разбор ще разберете защо не харесвам българския клип. 
Най-напред естонският е 2 пъти по-кратък. Второ, естонският показва с няколко кадъра и реплики какво точно са естонците и какво искат от живота. Семейството е гръбнакът на естонското общество, малката семейна фирмичка е гръбнакът на икономиката, общува се изцяло по дигитален път с правителството и се получава кредит от банка без изобщо да се ходи до банката и да се подписват хиляди листа. Клипът показва също колко важна е за естонците природата, защото тя е бъдещето. Показва и географската локация и съответно начините за комуникация със света. Показва по много фин начин през очите на семейството кои са основните приоритети, един от най-важните от които в контекста на Истанбулската конвенция впрочем, половото равенство. Репликата на съпругата, че за нея нейният съпруг е най-добрия й приятел е повече от показателна. Няма никакъв фокус върху клиширани традиции, носиии, менци и звънци. Те са вплетени в настоящия живот на обикновеното естонско семейство, включително и с небрежно показаната храна на масата, която явно ни показва, че е типичната за едно нормално естонско семейство.

 

Показано ни е съвсем кратко каква е динамиката на живота в града, в провинцията, каква е природата. Вместо да се рови из миналото, клипът гледа към бъдещето и показва, че то започва от настоящето. Връзка с миналото видях в репликата колко им е важна свободата на естонците. Това е абсолютно ясна референция към независимостта на Естония от съветска окупация и намек, че ЕС е този, който гарантира естонската свобода и независимост. Разкошно послание за настоящия контекст в ЕС и около него. Направено фино, елегантно и умно. Не случайно за естонското председателство се изсипват суперлативи из европейските медии и от европейските политици.

Какво разбрахме от българския клип? Много се затруднявам да отговоря на въпроса. В моята глава останаха менци, звънци, носии, нестинарстване, нереален влак, двама млади хора. Акцентираме върху това, че у нас "не" е "да" и обратното. Ядем при баба на село иииии май тва. Не стана ясно за какво се бори българинът, какво му е важно, как живее, как общува с правителството си и околния свят. Съжалявам, че ще се повторя, но този клип е единствено подходящ за туристическа реклама по Евроспорт. Разбирам защо се харесва – защото създава някаква идилична представа на една мечтана за някои България, каквато не съществува. И доколкото разбирам от приятели и колеги, първите реакции на чужденци не са ласкави. От този клип лъха на комплексарщина и евтин патриотизъм, което пък от друга страна може би казва много за това какви сме ние?".

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции