<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37922" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Роналд Куман: Ние сме страна, която винаги ще произвежда добри млади играчи

04 Юни 2019
0 660

Дълбоко в провинцията, в бляскавия и почти нов център за обучение на Холандската футболна асоциация, Роналд Куман седи в съблекалня, заобиколена от оранжеви ризи. 

 

 

За човека, натоварен със задачата да възстанови блясъка на горда футболна нация след няколко години на неуспехи, стресът от управлението на националния отбор изглежда доста далеч в един топъл следобед в съоръжението на стойност 12 милиона паунда в Зейст, където дори сешоарите за ръце в тоалетните са оранжеви.

 

 

"Всеки понеделник и вторник съм тук, за да правя интервюта, да планирам или анализирам нашите опоненти. През останалата част от седмицата пътувам, за да се виждам с различни играчи и да гледам мачове", каза той. 

 

 

„Веднъж седмично играя и голф! Преди две седмици станах дядо и ще стана отново след Лигата на нациите. Тук е различно, но ми харесва", добави той

 

 

Куман е на 56 години с две десетилетия стаж на футболното игрище и има много професионални причини, поради които да гледа позитивно за живота. 

 

 

Холандците, които ще се изправят срещу Англия в четвъртък, по време на полуфиналите на Лигата на нациите, преминаха чрез трудна квалификационна група, включваща световни шампиони като Франция и вечните им съперници Германия. 

 

 

Това е огромно постижение за страна, която не се е класирала за голям турнир след Световното първенство през 2014 година. 

 

 

Сегашният успех на националния отбор може би се дължи на появата на няколко ключови играча в оживения отбор на Аякс, на който му липсваше съвсем малко, за да се добере до финала на Шампионската лига, което наистина развълнува хората в страната Йохан Кройф.

 

 

"През последните няколко години… да, това определено е най-доброто поколение", каза Куман, едва успявайки да удържи вълнението си.

 

 

"Но те едва започват и имат голям талант. Френки де Йонг е подписал за Барселона. Може би Матис де Лигт ще подпише и за… Той също със сигурност ще подпише за голям клуб, никой не знае в момента кой. Не мога да пропусна и Донни ван де Бек, който имаше огромно подобрение в играта си този сезон и това определено е добре.

 

 

Винаги сме въвеждали добри млади играчи във футбола. Може би имаме четирима или пет наистина добри млади играчи. Играчите ни под 17 години спечелиха европейското първенство, но за щалост те са само на 17.

 

 

Може би ще трябва да изчакаме две или три години и ако всичко върви добре, ще ги видим в националния отбор. Ние сме страна, която винаги ще произвежда добри млади играчи, винаги", допълни той.

 

 

Куман също така знае, че трябва да е щастлив, че за разлика от Аякс, където той играеше три сезона преди да се присъедини към съперниците си ПСВ Айндховен и спечели европейската купа за първи път през 1988 година, новото златно поколение на холандския футбол може да се бъде в един отбор на международната сцена за поне няколко години.

 

 

„Понякога във футбола е така… талантливи млади играчи идват и минават през системата. Атмосферата около националния отбор се промени и това беше заради играчите и начинът, по който започнахме в Лигата на нациите.

 

 

Ние спечелихме трудни двубои с Франция и Германия и да – най-накрая акрая имахме добър старт в квалификациите. Мачът с Германия беше приятен и вълнуващ въпреки факта, че бяхме разочаровани от резултата. Ние сме на добър път към мястото, където бихме искали да останем във футбола", заяви той.

 

 

Вълнуващата загуба с 3:2 от Германия в края на март, в която отборът на Куман се пребори от 2:0 до 2:2, само за да допусне гол в последната минута, беше третото му поражение от 12 мача, след като замени Дани Блинд през февруари 2018 година. 

 

 

Гарет Саутгейт бе виновникът за първото, по време на дебюта на Куман, въпреки че играчът, отговорен за един от най-скандалните инциденти в историята на Англия, се надява на подобен резултат от събитията от октомври 1993 година, когато двата отбора се срещнат в Гимараеш.

 

 

"О, не, не, не. Това е вече етвърде отдавна. Няколко пъти са ме питали", казва Куман за победата от квалификациония мач за Световната купа с 2:0, в който той вкара първия гол от свободен удар, след като по някакъв начин продължи да участва в мача след като фаулира на Дейвид Плат.  

 

 

"Добре де, това беше голяма грешка на съдията – а аз не съм съдията! Той взе решението. Даде ми жълт вместо червен картон. Може би ако имаше ВАР… ", добави той.

 

 

Неговият фокус очевидно е върху настоящето и дори с най-добрият играч на Асоциацията на професионалните футболисти – Върджил Ван Дайк, следван от Жоржиньо Вейналдум, които определено ще усетят ефекта от дългия сезон, Куман признава, че подготовката определено ще е по-трудна за Саутгейт.

 

 

„Всеки знае, че Англия има повече играчи във финала на Шампионската лига, отколкото ние и това е трудно за тях, защото е краят на сезона. 

 

 

Саутгейт е изправен пред голямо предизвикателство, защото трябва да играе полуфинала на Лигата на нациите след финалите на Шампионската лига. Не мисля обаче, че това е предимство за нас, защото пазарът за английските играчи е огромен. Почти нищо не зависи от това дали Джордан Хендерсън може да играе – те имат много повече играчи, които могат да изберат, отколкото ние”, казва още Куман.

 

 

Той е талантлив защитник, който е тренирал под ръководстовто Рудолф "Рюд" Крол и беше част от тима, който спечели Европейското първенство през 1988 година, преди да се присъедини към Барселона през следващата година. 

 

 

Голът му срещу Сампдория на Уембли осигури първата Европейска купа на Барса през 1992 година – най-важната от близо 250 за клуба и страната.  

 

 

Въпреки това, за разлика от Де Лигт и Ван Дайк, които ще представляват огромна пречка за атаката на Англия, Куман казва, че той никога не се е изпитвал наслада от това да бъде защитник.

 

 

„Бях по-скоро играч на полузащитата, но ме поставиха по-назад, за да използвам качествата си по-ефективно. Разликата между мен и тях е, че имах специални шансове да правя свободни удари, да вървя напред и да играя с топката. Сега е различно, но те могат да подобрят това.

 

 

Виждате ли как Върджил понякога подава топката? Той я подава на 50 метра към дясното крило, на играч, който е далеч от него. Те определено могат да направят повече, но това не променя факта, че са топ защитници. 

 

 

Ние имаме най-добрите защитници в центъра с Де Лигт и Върджил. Това е чудесно, защото винаги строите къщата от долу нагоре. Не започвате с покрива. Това е и целта като мениджър: вратар, защитник. Централната част на отбора трябва да бъде силна. Сигурен съм, че имаме голямо бъдеще", твърди той.

 

 

След като се оттегли от играта през 1997 година, Куман отива на Световната купа през следващата година като част от треньорския екип на Гуус Хидинк и работи като асистент на Луис ван Гаал в Барса, преди да заеме първия си висш пост. 

 

 

Тези преживявания предоставиха солидна основа за неговата кариера като треньор, която го отведе в Португалия, Испания, Саутхемптън и Евертън, въпреки че по всичко личи, че може да мине известно време, докато го видим да бъде треньор на някой клуб.

 

 

"Ако работите извън вашата страна, то семейството ви, децата ви … губите много неща, защото във Висшата лига работите без спиране, седем дни в седмицата.

 

 

Горд съм, че станах национален треньор на Холандия и дори играчите се чувстват по същия начин. Ние защитавате цветовете на вашата страна. Трябва да направим всичко, за да върнем Холандия в големите турнири, защото тогава ще получим подкрепата на феновете и това е наистина важно. 

 

 

Започнахме така и ще продължим да го правим. Все още не сме там, където искаме, но се нуждаем от време за да го постигнем", казва още Куман.

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции