<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40879" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Румен Радев към сънародници в САЩ: Върнете се в България

23 Септември 2019
0 1634

"Все повече са българите зад граница и ние трябва да правим всичко възможно вие да бъдете не само духовно част от родината, но и да сте активни участници в обществено-политическите процеси в България", заяви президентът Румен Радев на среща в Ню Йорк с наши сънародници, които живеят и работят в САЩ.

 

Държавният глава вчера отбеляза Деня на Независимостта на България в Генералното ни консулство с представители на нашата общност в САЩ.

 

Той призова за подкрепа за предложената от него законова промяна, даваща възможност на българи по рождение, придобили двойно гражданство в държави от ЕС и в развити демокрации като САЩ, Канада, Швейцария – да могат да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент.

 

Президентът отбеляза, че недоволните българи са много, но те трябва да са и непримирими към лошо качество и към всички явления, които ни отдалечават от демократичните процеси. По думите на държавния глава, за да бъде България достоен член на европейското семейство, трябва да има много по-голяма свобода на медиите, върховенство на закона, прозрачни, отчетни и отговорни институции, и най-вече активно гражданско общество.

 

Радев призова сънародниците ни да бъдат по-активни и по-сплотени, за да формират своя организация, призната на федерално ниво. „Това ще консолидира още повече българската общност, което е предпоставка да се решат някои въпроси като откриване на директна въздушна линия между България и САЩ, за отпадане на визите“, посочи президентът.

 

Източник: president.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции