<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=27915" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Русия финансира сайт с фалшиви новини, обявил смъртните присъди на "русофоби" в България

11 Декември 2017
0 1965

Руският "Нюзфронт" (news-front.info) е един от сайтовете, разпространяващи фалшиви новини в България, според Европейската служба за външна дейност. Сайтът има и българска секция и редакция. Разследване на "Дневник" показа, че сайтът е свързан с руската държава, а журналисти от "Информационната агенция на Новорусия" вероятно имат връзка с опита за преврат в Черна гора от миналата година.

 

 

Българите, които работят за сайта, участват като организатори на други инициативи на Русия у нас, като "Безсмъртния полк" и организирането на протести срещу НАТО. Те стоят и зад смъртната заплаха във "Фейсбук" за хора, обявени от тях за русофоби, която се разследва от ГДБОП.

 

 

 

 

Собственици са държавен функционер и партиен активист

 

Домейнът на информационната агенция, която се рекламира като "създадена за правдивото отразяване на събитията в Донбас, Сърбия, България, Русия, в Украйна и по целия свят", е регистриран със скрито име на собственика. За да функционира като средство за масова информация, на агенцията обаче ѝ е необходим лиценз от руската Федерална служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации – РОСКОМНАДЗОР. От регистъра на регулатора се разбира, че собственик на агенцията е "МедиаГрупп НьюсФронт" с адрес в Крим, град Бахчисарай. От руския търговски регистър се вижда, че собственици на фирмата с равни дялове, са Константин Сергеевич Книрик, който е и "ръководител" на агенцията, и Михаил Анатолиевич Синелин.

 

Книрик е ръководител на регионалния клон на националистическата партия "Родина" в анексираната от Русия, но непризнатата като руска територия Република Крим и депутат от Бахчисарайския градски съвет. Сегашният руски вицепремиер Дмитрий Рогозин е един от основателите на партията и все още се смята за неофициален лидер.

 

Какво е "Глобални информационни технологии"

 

 

Книрик е един от учредителите на неправителствената Регионална обществена организация "Глобални информационни технологии", която е регистрирана на адреса на "МедиаГрупп НьюсФронт". Според публикация в изданието znak.ru "Глобални информационни технологии" e получила през 2016 г. грант от фонда за поддръжка на неправителствения сектор към президента на Русия – 3 млн. рубли за финансиране на News Front. Името на News Front се съдържа и в множество други проекти за държавно финансиране, които обаче са подавани от името на "Общественно-патриотический проект "Нашата Велика Победа" с лидер Олег Слюсаренко. Два от проектите са за финансиране на регионалните сайтове на News Front за Сърбия и Германия.

 

Друг проект на същата организация е наречен "Единен информационен портал България – Русия". Не се намират данни дали проектът е финансиран и изпълнен, но краткото му описание е показателно за целите и методите на работа: "Формиране на положителен имидж на Руската федерация в страните на "Балканите". Пробив в информационната блокада. Поддържане на неофициални контакти между гражданите на България и Русия за съвместна работа в сферата на публичната дипломация". Мотопробегът на "Нощните вълци" през ЕС през 2015 г. също се проведе в рамките на проекта "Нашата Велика Победа".

 

В разследване на bellingcat.com се прави връзка между организацията на Слюсаренко News Front и опита за преврат в Черна гора. През септември 2016 г. заподозреният за подготовката на държавния преврат Неманя Ристич се е срещал с Оксана Сазонова и Сергей Белоус от News Front. Малко по-късно двамата журналисти са задържани в Косово и експулсирани.

 

Връзката с РИСИ

 

 

Биографията на Михаил Синелин, който е роден през 1959 г., е доста по-богата и интересна. Към края на миналата година изтича мандатът на Синелин като заместник-директор на Руската агенция за застраховане на експортни кредити и инвестиции (ЭКСАР). Това е държавна агенция и се занимава със "застраховка на експортни кредити от комерсиални и политически рискове и на руските инвестиции зад граница от политически рискове". Единствен акционер в ЭКСАР е "Российский экспортный центр", а в обединението е и държавната банка "Росэксимбанк". Една от целите на структурата е да покрива евентуални загуби на руски износители заради санкциите срещу Русия, които бяха наложени след анексирането на Крим през март 2014 г.

 

Между 2008 и 2011 г. Синелин е заместник-председател на "Внешэкономбанк". Той е женен за сестрата на финансовия съветник на Путин Сергей Глазьев – Юлия.

 

Директор на ЭКСАР и "Росэксимбанк" е Пьотр Михайлович Фрадков, който е син на Михаил Фрадков, бивш директор на външното разузнаване на Руската федерация (2007 – 2016 г.) и бивш премиер. В момента Фрадков-баща е директор на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), като преди около година наследи на поста известния у нас Леонид Решетников.

 

Твърде вероятно е Синелин да е в близки отношения с Фрадков-старши, тъй като е бил ръководител на секретариата на руското правителство по времето на премиерството на Фрадков (2004 – 2007 г.). На фона на биографията на Синелин, която е преминала като висш държавен служител (бил е секретар и на апаратите на няколко вицепремиери), влизането му в медийния бизнес изглежда, меко казано, странно. Декларираната печалба на "МедиаГрупп НьюсФронт" за 2015 г. е 4000 рубли, а за миналата година – 8000 рубли (224.49 лв.).

 

Според руски журналист, един от авторите на разследванията за "фабриката за тролове" в Санкт Петербург, може да се смята, че кримската агенция е пропагандният център на Русия, отговарящ за Балканите. "Фабриката" е специализирана в "новини" и пропагандни дейности в социалните мрежи на английски език.

 

"Нюзфронт" постепенно увеличава езиковите си секции и освен руски, английски, български и сръбски вече има секции и на немски, италиански и испански.

 

"Нюзфронт" стои зад призивите за отстрел на русофоби

 

 

Българската редакция на "Нюзфронт" стои и зад призива за "отстрел на русофобите" в страната, публикуван във "Фейсбук" групата "България и Русия – заедно вовеки" на 11 ноември, и с него се зае и ГДБОП.

 

Продължете да четете ТУК

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции