<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40720" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

САЩ обвиниха Иран за "нападение над целия свят" след атака срещу рафинерия в Саудитска Арабия

16 Септември 2019
0 920

САЩ обвини Иран,  че е извършил нападение срещу целия свят, след като в събота дронове атакуваха петролни съоръжения на саудитския гигант "Арамко", предаде агенция ДПА.

 

 

"Това бе умишлена атака срещу глобалната икономика и глобалния енергиен пазар", каза министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери на Годишната конференция на Международната агенция за атомна енергия във Виена. Той изрази увереност, че "въпреки зловредните усилия на Иран, пазарът е устойчив и ще отговори положително".

 

 

""

 

 

Отговорност за нападението поеха шиитските бунтовници хуси в Йемен, които Иран поддържа. САЩ обаче показаха сателитни снимки на разузнаването им, които подкрепят обвиненията, че Иран стои зад нападението. Неназовани американски източници, базирайки се на посоката на ударите и обхвата им, се усъмниха в ролята на хусите.

 

 

""

 

 

САЩ са готови да отговорят на нападенията срещу саудитски петролни инфраструктури, заяви вчера американският президент Доналд Тръмп. Има причини да вярваме, че знаем кой е виновникът, готови сме да отговорим, но ще изчакаме саудитското кралство да ни каже кого смята за отговорен за тази атака и под каква форма да реагираме, написа Тръмп в "Туитър".

 

 

""

 

 

Още в събота американският държавен секретар Майк Помпейо обвини Иран, че стои зад атаките. Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави нарече тези обвинения "абсурдни". Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини призова днес към "най-голяма сдържаност", след като САЩ обвиниха Иран за нападението.

 

"Важно е фактите да бъдат изяснени и да бъде определен виновникът за тази жалка атака. В същото време Европейският съюз повтаря своя призив за най-голяма сдържаност и за деескалация", каза говорителката на Могерини.

 

Как се отрази атаката с дронове на петролния пазар

 

Атаката доведе до спиране на 5 процента от световното производство на суров петрол, доведе до най-голямото поскъпване на петрола от 1991 година. Цените на черното злато скочиха на фона на американските обвинения срещу Иран и думите на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Вашингтон е готов да отговори със същото на нападенията.

 

Цените на петрола се повишиха с 19 процента, преди да се отдръпнат от пиковото равнище. Днешното покачване на цената е най-голямото откакто Ирак нахлу в Кувейт през 1991 година, което доведе до Войната в Залива.

 

Фючърсите на сорта Брент от Северно море поскъпнаха с 8,75 процента до 65,49 долара за барел в сутрешната търговия, а на американският лек суров петрол – със 7,8 процента до 59,13 долара за барел. В пиковия момент контрактите достигнаха съответно 71,95 долара за барел и 63,34 долара за барел.

 

Източник: ДПА

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции