<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38075" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Сейнт Андрюс изпревари Оксфорд в класацията за британските университети на "Гардиън"

10 Юни 2019
0 1011

Оксфорд бе изместен от върха на университетската стълба в Обединеното кралство, след като Университетът на Сейнт Андрюс за пръв път го изпревари в последното издание на престижната класация за британските университети на вестник "Гардиън".

 

Университетът в Кеймбридж запазви първото място, но изненадващо тази година Сейнт Ендрюс е победил Оксфорд за второто място, след като последните няколко години заемаше трето място в класацията.

 

Сейнт Андрюс е най-старият университет в Шотландия и третият най-стар във Великобритания. Основаването му през 1413 г. е предшествано само от това на Оксфорд и Кеймбридж, чиито най-ранни царски грамоти са им били връчени през 13-ти век.

 

Сали Мейстоун – директор на университета заяви, че успехът им се дължи на студентите, а също така на академичните и професионални служители, които работят заедно с възпитаници и поддръжници.

 

„Фактът, че един малък шотландски университет се състезава с най-добрите университети в Обединеното кралство, казва много за силните страни на учебния процес, който е воден от научни изследвания, а също така и студентският живот северно от границата“, казва тя.

 

"Тази класация има огромно значение, защото описва момент от развитието на Сейнт Андрюс и в каква посока можем да се насочим за в бъдеще", допълни тя.

 

Мат Хили-Рейнър, който е автор на тазгодишната класация твърди, че повишението на Сейнт Андрюс се дължи отчасти на високите нива на удовлетвореност сред студентите – повече от 93% са заявили, че са доволни или много доволни от качеството на преподаването.

 

„Макар че и трите университета на върха имат отлични съотношения между студенти и служители, а също така и най-взискателните стандарти за прием, Сейнт Андрюс се отличава от останалите с най-доволните студенти”, каза Хили-Рейнър.

 

„Сейнт Андрюс има тенденцията да харчи по-малко от ресурсите си за своите студенти, отколкото Оксфорд и Кеймбридж. Ключовите причини за влизането му в челната тройка тази година обаче бяха изключително високите нива на удовлетвореност на студентите и увеличаването на броя възпитаници на университета, които намират работа непосредствено след дипломиране или пък продлъжават с по-нататъшното си образование", добави той.

 

За разлика от това, Оксфорд има сравнително слаба година по отношение на обучението на завършилите и заетостта, тъй като университетът се класира едва на 24-то място в национален мащаб относно кариерни перспективи.

 

От друга страна, той продължава да поддържа отличното качество на своите традиционни академични дисциплини, включително математика и медицина, докато Сейнт Андрюс дава силни резултати в науката, икономиката и философията.

 

Класацията за британските университети на вестник "Гардиън" е в своята 20-та година на публикуване и нейното влияние е значително.  

 

Класирането се основава на сложен набор от данни, свързани с представянето на дадената институция и резултатите на студентите по всички дисциплини, които се изучават в британските университети.

 

Изданието за 2020 година идва в момент, когато университетите в Англия са подложени на критика, че студентските дългове могат да надвишат ползите от бакалавърска степен, като средният дълг на един завършил студент в момента възлиза на 50 000 паунда.

 

Класацията обаче отбелязва силни подобрения в редица други университети.

 

Лондонският университет по изкуствата се представи доста добре тази година в сферата на медийните и филмовите дисциплини, благодарение на по-добрите перспективи за дипломиране и намиране на работа след това.

 

Университетът в Южен Уелс се класира на 98-мо място като цяло, но е начело на класацията за обучение на здравни специалисти, като почти всички студенти, които са завършили, продължават да си осигуряват добри работни места.

 

Модните и текстилни дисциплини на Тринити Сейнт Дейвид в Уелс бързо се утвърдха и като най-добрите в страната, благодарение на високите нива на удовлетвореност на студентите и иновативните учебни процеси, използващи 3D печатни техники.

 

Независимо от древното си родословие, Кеймбридж е на първо място в областта на компютърните науки, преди Сент Ендрюс, а Единбургският университет се издигна от 27-мо до 6-то място, благодарение на инвестициите си относно качеството на преподаването.

 

Университетите, които демонстрират, че могат значително да подобрят академичното представяне на своите студенти, също биват възнаградени в класацията на "Гардиън".

 

Плимутският университет например се е изкачил от 22-ро до 4-то място по математика като привлича студенти с по-ниски оценки и използвайки добро преподаване, повишава драматично резултатите им по време на тяхното обучение.

 

 

Източник: The Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции