<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46375" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Селцето, вдъхновило "Замръзналото кралство", не може да се справи с хилядите туристи, които го посещават (снимки)

07 Януари 2020
0 2056

Австрийското селце Халщат, което според археолозите е на около 3 000 години и изглежда като приказно планинско кътче, има едва 778 жители, но от няколко години бива посещавано от огромен брой туристи.

 

Може би се питате колко пък чак толкова са те? Отговорът е… около 10 000 на ден!

 

Това число изглежда доста екстремно имайки предвид населението на селцето и факта, че има шест пъти повече туристи на глава от населението, сравнено с Венеция.

 

 

""

 

 

Част от световното наследство на ЮНЕСКО, приказното селце е изключително живописно, тъй като е разположено до красиво езеро под стръмните склонове на масива Дахщайн, а също така е само на един час път с кола от Залцбург и три часа и половина с влак от Виена.

 

ОТ ЧЕРНОБИЛ ДО КОНЦЕНТРАЦИОННИТЕ ЛАГЕРИ: ЗАЩО БОЛЕЗНЕНОТО ПРИВЛИЧА ТОЛКОВА ТУРИСТИ? (ВИДЕО)

 

Само преди 10 години Халщат е привличал около 100 туристи на ден, тъй като се появи в корейско телевизионно шоу и доби популряност. През 2011 китайска компания похарчила 700 милиона евро, за да построи точна реплика на селото в югоизточната провинция на Гуандонг.

 

 

""

 

 

Тази реплика и слуховете, че Халщат е вдъхновението за селото Арендел във филма на Дисни – "Замръзналото кралство", накара туристи от цял свят да пропътуват хиляди километри, за да видят истинското село, като повечето от тях идват от страни като Китай, Япония и Южна Корея.

 

Интересното в случая е, че като цяло туристите не вършат нищо особено, освен да си направят по някое селфи, след което си тръгват.

 

 

""

 

От една страна селцето е финансово независимо и може да финансира местни учреждения, организации и събития, включително училища и концерти, тъй като някога сезонният бизнес вече може да оперира през цялата година.

 

От друга страна обаче, Халщат е претрупан заради туристите и дори има проблеми със събирането и изхвърлянето на боклука, а местните твърдят, че се чувстват сякаш живеят в увеселителен парк. Малката площ, върху която е разположен Халщат не е пригодена за такъв брой туристи и точно затова селото изпитва огромни затруднения да се справи с проблема.

 

 

""

 

 

Търсейки решение, кметът има за цел да намали броя на туристическите автобуси до 20 000 на година, но има някои законови граници, които трябва да се спазват, тъй като не може просто да каже на хората да спрат да идват.

 

 

 

Източник: The Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции