<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28071" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

След намеса на премиера спасените лъвчета отиват в Холандия, а не в Пазарджик

23 Декември 2017
0 6182

Спасените от зоокъта в Разград лъвчетата финално ще бъдат преместени в спасителен център за диви котки в Холандия. Това е решението, взето на извънредна среща между премиера Бойко Борисов, министъра на околната среда Нено Димов и председателя на сдружение "Четири лапи" Явор Гечев. Тримата са се споразумели, че това е най-подходящият вариант за животните.

 

РАЗГРАД ДАРИ СПАСЕНИТЕ ЛЪВЧЕТА НА ПАЗАРДЖИК, ЕКОЛОЗИ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ В ТЯХНА ЗАЩИТА

 

Извънредната среща в кабинета на министър-председателя е била инициирана от премиера Бойко Борисов и организирана от МОСВ, а поканата за нея е отправена днес сутринта, часове преди организирания в четвъртък вече протест на възмутени от действията на кмета и община Разград граждани пред сградата на правителството.

 

В началото на протеста новината съобщи Любомила Кривошиева от фондация "Дивите животни", която лично спаси преди три месеца новородените от нелицензирания зоокът и организира грижите им в клиника "Добро хрумване". Просълзена тя благодари на събралото се множество за подкрепата и даренията по време на цялата спасителна кампания с думите "Без вас, лъвчетата нямаше да могат да оцелеят, благодаря ви!"

 

Множество граждани се възмутиха още в четвъртък вечер в социалните мрежи от решението на общинския съвет в Разград. Кметът на града не спази споразумението с природозащитната организация, която трябваше да намери подходящо място за оцелелите животни, и вместо това предложи на общинарите решение да дари малките животни Масуд и Терез на зоологическата градина в Пазарджик.

 

Зад идеята лъвчетата да отидат в друг български зоокът еколозите подозират частен интерес от страна на главния редактор на вестник "Телеграф", който още в началото искаше да ги осинови, както и оказан натиск над община Разград за рязката смяна на позицията.

 

 

Стотици хора излязоха днес въпреки студа да защитят дивите животни, които според специалистите са обречени на смърт, ако отидат в зоологическата градина в Пазарджик, защото имат нужда от постоянни грижи до първата си година, а в зоокъта дори нямат условия за отглеждане на лъвове в момента.

 

 

Какво следа

 

 

Явор Гечев от "Четири лапи" обясни за "Дневник", че сега фондацията ще трябва да обжалва решението на община Разград пред областния управител. В случай на отказ за съдействие, МОСВ ще намери законова форма лъвчетата да заминат в Холандия, стана ясно от думите на министър Нено Димов, който също дойде при протестиращите. Ако се наложи държавата има право да ги конфискува, подчерта той

 

 

От думите му стана ясно, че министърът на околната среда и водите има възможност да конфискува животните в полза на държавата и ако се наложи ще го направи.

 

 

Освен за съдбата на лъвчетата, по време на срещата страните са обсъдили и сериозния проблем с нелицензираните зоологически градини и лошите условия на отглеждане на животните в тях, както и механизми за решаване на проблема.

 

 

От МОСВ започват проверки из градовете, където има зоопаркове. Експерите от ековедомството ще инициират законови промени, за да осигурят повече възможности за контрол и санкции от отговорните институции, когато се констатират нарушения в тях. Според Нено Димов, в момента министерството няма достатъчен инструментариум и маханизми за контрол.

 

 

"Лицензът, който мога да отнема в момента като министър на околната среда не спира съществуването на зоопарка, а само възможността той да бъде посетен. Крайно недостатъчно като инструмент, така че ми трябва повече инструментариум, за да мога да продължа напред," каза Димов.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции