<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31681" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

След наше разследване: 15 тона храни с изтекъл срок на годност, открити в търновски склад, вече са унищожени

02 Септември 2018
0 6144

15 тона храни с изтекъл срок на годност, които бяха открити в склад на великотърновската фирма ЕТ „Елис- Елисавета Захариева“, преди две седмици са извозени в инсениратор и унищожени. Това съобщи д-р Станимир Спасов, шеф на областната дирекция по безопасност за храните. Складът, в който при съвместна акция на контролните органи бяха открити негодни храни, обаче остава под наблюдение. „Обектът е в друга степен на риск, но ние осъществяваме ежеседмични проверки“, заяви д-р Спасов.

 

Припомняме, че на 12 юни Районната прокуратура в старата столица образува досъдебно производство за това, че за периода юли 2017- април 2018 г. във Велико Търново са измамени купувачи относно качеството на предлаганите стоки.

 

След сигнали, подадени до предаването ни за преетикиране на храни с изтекъл срок на годност и разпространението им в търговската мрежа, в закусвални и хлебозаводи, бяха предприети действия от страна на МВР и контролните органи по безопасност на храните за проверка на сигналите.

 

На 12 юни бе извършена проверка в склада на ЕТ „Елис- Елисавета Захариева“ от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР във Велико Търново, съвместно със служители от Областна дирекция по безопасност на храните и специалист по компютърни техники и технологии.  По време на проверката присъства и наш репортер. В хода на проверката е било установено, че в склада се съхраняват голямо количество хранителни стоки с изтекъл срок на годност, стоки на чиито опаковки са подменени стикерите, указващи срока на годност, отпечатани стикери и етикети за хранителни продукти, както и компютърна техника, на която са били отпечатвани новите стикери и етикети. Става въпрос за над 30 артикула- сухи млека, шоколадов фондан, магарини, яйчен меланж и др. , чието количество е около 15 тона.

 

Престъплението е по член 232, ал. 2, б. Б във вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс и предвижда лишаване от свобода до две години или пробация. Разследването по делото продължава под ръководството на Районна прокуратура.

 

Въпреки, че негодната продукция в шокиращото количество от 15 тона бе открита през юни във Велико Търново, унищожението й се забави заради кампанията по ликвидиране на болни от чума животни през юли. Фирмите, които имат разрешително да унищожават храни, бяха заети със спешното транспортиране на убитите животни от Странджанско до екарисажите в Южна България.

 

Източник: Тimes.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции