<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42405" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Словенска компания изобрети филтър за перални машини, който улавя микропластмаси

15 Ноември 2019
0 1303

Малките пластмасови частици замърсяват океаните ни, където могат да стоят векове, увреждайки морския живот и прониквайки в хранителната верига на човека.

 

Тези микропластмаси – фрагменти от пластмаса, по-малки от 5 мм, често са резултат от износването на по-големи парчета, но изненадващо в случая е, че едно значително количество от тях идва от хората, които перат дрехите си.

 

Според холандската кампания "Plastic Soup Foundation", при всяко пране от 5 кг., се освобождават между 600 000 и 17 милиона микропластмасови частички от дрехите, които могат да достигнат до 1,3 грама като тегло.

 

Това може да не звучи много, но когато го умножите с всяко пране по света, то става гигантско. Счита се, че около половин милион метрични тона микрочастици навлизат в океаните ни по този начин всяка година и въпреки че микропластмасата може да бъде опасна за морския живот, рискът за здравето на хората все още е сравнително неизвестен.

 

Пречиствателните станции улавят някои от тях, но в много страни, след като бъдат уловени, те се изсипват по полетата като тор. Оттам частиците могат да намерят своя път към потоци или да бъдат отнесени от вятъра, когато торта изсъхне.

 

Около две трети от облеклото ни се състои от синтетични материали или смес от естествени и синтетични, твърди "Plastic Soup".

 

Якетата, фитнес дрехите, пижамите и летните рокли често биват изработвани от материали смес от акрил, полиестер, найлон и поли-памук, които не се разлагат като естествените материи.

 

Едно от решенията е да спрем да произвеждаме дрехи с пластмасови влакна, но модната индустрия ще се нуждае от огромни промени. Другото решение обаче е много по-просто.

 

Филтър за миркочастици

 

Базираната в Словения компания "PlanetCare" е само една от шепата компании, които имат продукти, предназначени да улавят микрочастиците, които се отделят в пералнята, преди те да влязат във водната система.

 

„Подходът ни се основава на факта, че е по-добре да се спре замърсяването от източника, който е пералнята“, казва главният учен на PlanetCare Андрей Кржан.

 

Компанията е създала филтър, който се закрепва от външната страна на пералнята или на близка до нея стена. Единият край на филтъра се закрепва към изходната тръба на пералната машина, а другият край се прикрепя към тръба, която тече към канала.

 

 

""

 

 

Кржан твърди, че той улавя около 90% от частиците с размер над 5 мм и до 50 микрона – приблизителните размери на човешки косъм.

 

Филтрите са оборудвани със специални патрони, които компанията препоръчва да се сменя ежемесечно. Потребителите обаче ще могат да изпращат касетите обратно на "PlanetCare", която ще ги почиства и връща на клиента.

 

Компанията предлага и абонаментна услуга за около 11 долара на месец, а в замяна клиентите получават филтър с патрони, които ще им стигнат за около 7 месеца.

 

Що се отнася до съдбата на събраните микрочастици, Кржан твърди, че след като компанията събре достатъчно от тях, той планира те да бъдат използвани като подложка в тапицериите на автомобилите.

 

"PlanetCare" твърди, че досега е продала 400 филтъра, но има за цел да достигне до повече хора, като си партнира с главните производители на перални машини. В момента повечето от тях не са длъжни да имат филтри за микрочастици, но Кржан сподели, че компанията вече води преговори и се надява, че в крайна сметка те ще интегрират филтрите ѝ в своите продукти.

 

Това обаче не е единствената компания, която е разработила филтър за микрочастици за перални машини.

 

"Canadian Environmental Enhancements" също е създала устройство, наречено "Lint LUV-R". "Xeros Technologies" пък има продукт, наречен "XFiltra", а "Filtrol" е друг продукт със същото предназначение.

 

Различен подход, използван от "Cora Ball" и "Guppyfriend", е филтър, който улавя частиците в самия барабан на пералната машина.

 

Професор Ричард Лампит, от Националния център по океанография на Великобритания, каза за CNN, че филтрите за микрочастици в пералните машини могат да бъдат част от решението за пластмасовот о замърсяване.

 

Той твърди, че говоренето за този проблем и търговският натиск за въвеждането в употреба на такива филтри могат да допринесат за по-доброто усвояване на ненужната пластмаса.

 

Източник: CNN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции