<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=24338" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Софийският въздух става все по мръсен, взима ли общината достатъчно мерки?

09 Декември 2016
0 5485

Тази седмица целият свят аплодира Париж и кметицата Ан Идалго за решителните мерки и политическата смелост, с които тя се опитва да предпази гражданите от завишените нива на атмосферно замърсяване.

 

След като няколко дни подред нивото на фини прахови частици ПМ10 превишиха границата от 50 µg/m3 в Париж бяха предприети строги и комплексни мерки за борба срещу тези крайно вредни за здравето на хората частици.

 

Градският транспорт е напълно безплатен, движението на колите е ограничено (четни и нечетни номера се редуват през ден), скоростта на движение в целия град е ограничена на 20 км/ч., отоплението на твърдо гориво е забранено, тежкотоварният трафик е отклонен извън Париж, а замърсяващите предприятия са призовани да ограничат дейността си. Всички тези мерки са в резултат на замърсяване с ПМ10 от около 100 µg/m3 и пикови стойности от 143 µg/m3.

 

От друга страна, София е най-замърсената столица в ЕС, а пиковото замърсяване редовно минава границата от 250 µg/m3, 5 пъти над допустимата здравословна норма. Очевидно е обаче, че тези стряскащи данни не трогват особено отговорните лица в Столичната община. Сякаш всичко, което се прави в София, е точно обратното на мерките предприети от Париж.

 

Вместо безплатен градски транспорт поне няколко дни в годината, Общината реши да увеличи драстично цената на билета с 60%. Вместо да ограничава и успокоява движението, София поощрява използването на автомобили и същевременно възпрепятства възможностите за алтернативно придвижване.

 

Вместо да контролира и ограничава отопляването на твърдо гориво, ситуацията отдавна е излязла извън контрол – София прилича на задимено село от XIX век.

 

Г-жо Йорданка Фандъкова, г-н Евгени Крусев, кога най-накрая ще предприемете мерки за борба срещу замърсяването? Какво правите, за да запазите здравето на столичани? Нима ние сме по-малко важни от парижани и не заслужаваме ли също смели и адекватни политици, които се грижат за нас? Толкова ли е трудно поне няколко дни в годината, когато е най-замърсено, градският транспорт да е безплатен? Толкова ли е трудно БУС лентите да са свободни, а трамвайни ограничители най-сетне да се поставят? Докога Столичната община ще стои безучастно и ще се преструва, че всичко е наред докато София се задушава?

 

Това написаха на страницата си във Фейсбук от Спаси София.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции