<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28536" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

София най-накрая взима мерки за въздуха, как и дали ще работят те?

26 Януари 2018
0 2395

Мерките за подобряване качеството на въздуха в София бяха приети от Столичният общински съвет.

 

По този начин най-сетне столицата има програма с действия срещу замърсяването. Голямата част от тях обаче вероятно ще си останат само на хартия, тъй като изискванията за въвеждането им са толкова завишени, че обикновено се получават 5-10 дни в годината. За повечето от тях освен това ще се чака поне по 3 дни.

 

ПОВЕЧЕТО СОФИЯНЦИ ГОТОВИ ДА ОСТАВЯТ КОЛИТЕ СИ ПРИ ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА

 

Какво ще се случва в столицата при тежък смог, какъвто софиянци дишат в последните 3-4 дни, по-скоро показа кметът Йорданка Фандъкова. "Прогнозните данни от системата за ранно предизвестяване сочат, че в следващите два дни в София се очакват повишени нива на фини прахови частици. Моля всички граждани, които имат възможност, да не използват личните си автомобили и да се придвижват с градския транспорт", написа тя във "Фейсбук" и "Туитър". 

Само "Патриоти за София" не подкрепиха доклада с мерките, тъй като в него няма нищо за битовото отопление. Опозицията даде редица предложения, но те не бяха приети. Иван Таков от БСП поиска забраната за паркиране в центъра да върви заедно със зеления билет. Венци Мицов от "Група 5" предложи зеленият билет да се въвежда за целия отоплителен сезон, но председателят на комисията по екология към СОС Лорита Радева обясни, че не може, ако прогнозите не сочат за замърсяване.

 

СОФИЯ МОЖЕ ДА ИМА "ОФИЦИАЛНА" СИСТЕМА ЗА СЛЕДЕНЕ НА МРЪСНИЯ ВЪЗДУХА НАЙ-РАНО НАЕСЕН

 

Войслав Тодоров от коалиция "Сердика" поиска поне зеленият билет да се пуска по-рано, но и това не срещна отклик у ГЕРБ. Според Тодоров мерките са твърде малко и ще се въвеждат твърде късно – чак от третия ден на замърсяването, а най-строгите може би никога няма да се прилагат. Занижаване на критериите поиска и Иво Божков от Реформаторския блок, за да се стига до разрешаване на проблема много по-рано. "Какво ги грее хората в "Красна поляна", че в центъра няма да минават коли", попита още Божков, но не получи отговор. Карлос Контрера от патриотите заяви, че групата има съмнения относно ефективността на въвеждането на успокоени зони в центъра като постоянна мярка и също изтъкна, че това трудно ще подобри въздуха в кварталите. Трайчо Трайков от РБ заключи, че най-хубавото в доклада е, че ще бъде отворен за промени. Той подчерта, че трябва да се инвестира в повече измервателни станции. Повече за мерките, вижте ТУК.

 

Днес отново въздухът е опасно мръсен

 

Превишени са нивата на фини прахови частици във въздуха в столицата, съобщиха от пресцентъра на Столична община. 
 

За намаляване на замърсяването Столична община призовава жителите и гостите на София при възможност да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт, както и домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление. 

Възложено е на Столичен инспекторат, съвместно с РИОСВ, да направи извънредни проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, а на „Пътна полиция“ при СДВР да извърши извънредни проверки на автомобилите за нивата на вредните газове и техническата изправност на системите им за преработка. 

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. 

При ходене пеша гражданите да изберат маршрут, който не е покрай големите градски булеварди.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции