<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30074" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Спасител от екипа за Петров: Над лагер 2 се търси тяло, не жив човек

14 Май 2018
0 28707

Част от спасителите, които търсят Боян Петров в подножието на Шиша пангма, са тръгнали от лагер 1 надолу към базовия лагер. В този периметър са набелязани няколко точки, които трябва да бъдат проверени.

 

 

Ако и там не се намерят следи от алпиниста ни, операцията по издирването му вероятно ще бъде прекратена. Това съобщи Кирил Петков – член на спасителния екип в Хималаите. Търсенето на Боян Петров по земя в Хималаите продължава и в понеделник.

 

Петков бе категоричен, че над лагер 2 по пътя към върха, след толкова много дни, от които Петров е в неизвестност, шерпите „вече търсят само тяло, а не жив човек”.

 

 

„Днес времето се влоши сериозно. Има мъгла в цялата планина, вали сняг, няма никаква видимост”, каза още Петков. Той похвали усилията на китайските спасители, които полагали неимоверни усилия, за да открият Боян Петров.

 

"Личната теория на най-добрия шерп, който е и добър приятел на Боян, е, че най-вероятно трагедията е станала между лагер 3 и върха заради големи пропасти, покрити със сняг. Там съвсем леко отклонение може да ти коства живота”, обясни още Петков.

 

Друга група вече мина по същото трасе, но откри само предмети от стари експедициии и продължи нагоре. Координаторът на експедицията Деян Петков каза, че спасителните екипи са успели да се изкачат до 10 преди самия връх Шиша Пангма, но не могли да продължат заради образувалите се големи снежни козирки.

 

"Набелязали сме някои точки между лагер 3 и лагер 2, които трябва да бъдат огледани.Затова част от спасителите ще тръгнат надолу. Други ще атакуват върха, защото в момента има прозорец "добро време", който ще продължи няколко дни", обясни Петков

 

 

По последна информация от спасителната акция хеликоптерите се опитват да излетят, но не могат заради лошото време. В неделя БНТ съобщи, че двама китайски алпинисти и двама шерпи са открили инсулина на българина около Лагер 3. Петров е диабетик. 

 

Според координатори на спасителната акция има хора по целия маршрут. А хеликоптерите са в готовност да излетят при сигнал от страна на спасителите. Въпреки че разрешителното за извършване на полети изтече в неделя, организаторите смятат, че удължаването му няма да бъде проблем.

 

„Боян Петров вероятно е паднал в някоя от огромните пукнатини, които се образуват в района на Шиша пангма и са истински бич за катерачите”. Това каза журналистът и алпинист Петър Атанасов.

 

Той поясни, че въпросните пропасти са широки десетки метри и обикновено са покрити със сняг, което ги прави невидими.

 

„Там е въпрос на супер шанс да оцелееш – или трябва да имаш партньор до себе си, или да успееш да се вклиниш в леда. Боян е успявал да направи подобно нещо”, каза Атанасов.

 

Той допуска, че „нещастие сигурно се е случило над лагер 3, защото Боян е видян за последно от двама италиански алпинисти в този район на 3 май.

 

Според Атанасов Петров съзнателно е оставил сателитния си телефон в базовия лагер, защото „изкачването приключва не когато стъпиш на върха, а когато се върнеш в базовия лагер”.

 

В неделя жената на Боян Петров – Радослава Ненова, призова издирването да приключи, но въпреки това наземните екипи продължиха към върха. Алпинистът изчезна на 3 май, докато изкачва 8-хилядника Шиша Пангма. 

 

 

 

 

Източник: Vesti.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции