<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40595" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Спирането на британския парламент от Борис Джонсън бе признато за незаконно от съда

11 Септември 2019
0 454

Петседмичното спиране на британския парламент от Борис Джонсън беше признато за незаконно от най-висшия апелативен съд в Шотландия, като състав от трима висши съдии заключи, че заповедта за затваряне на вратите на Уестминстър за депутати е „нищожна и няма ефект“, пише ВВС.

 

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЗАКЪСВА С ХРАНИ, ЛЕКАРСТВА И ГОРИВО ПРИ БРЕКЗИТ БЕЗ СДЕЛКА

 

В единодушно решение в Съда в Единбург съдиите постановиха, че пророгацията е противоконституционна, тъй като документите, предоставени от самото правителство, показват, че "истинската му цел" е да заглуши парламентарния контрол.

 

Магистратите заявиха, че съветът на премиера към кралицата да закрие парламента до 14 октомври, "е мотивиран от неправилната цел да стопира действията на парламента и че това, което следва от него, е незаконно".

 

Съветите на премиера относно упражняването на прерогативната власт на монарха обикновено не подлежат на съдебен контрол, освен ако целта му не е „да се стигне до парламентарен контрол на изпълнителната власт, който е централен стълб на принципа за добро управление, залегнал в конституцията".

 

КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ II ОДОБРИ СПИРАНЕТО НА ПАРЛАМЕНТА

 

Много политици и адвокати се опълчиха на премиера Джонсън по повод намерението му. Затова решението на съдиите бе посрещнато със задоволство от голяма част от обществото.

 

Говорител на правителството по-късно заяви: „Разочаровани сме от днешното решение и ще обжалваме пред Върховния съд на Обединеното кралство."

 

 

Източник: ВВС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции