<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29997" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Съкратиха главния продуцент на БНТ Роберт Ковачев

09 Май 2018
0 2241

Главният продуцент на БНТ Роберт Ковачев, който е дългогодишен служител на обществената телевизия, е съкратен от там без каквито и да е обяснения.

 

 

Новината се разчу във вторник и бе потвърдена от генералния директор Константин Каменаров. Той заяви, че решението е взето от Управителния съвет на Българската национална телевизия, а целта е оптимизиране работата й. Освен Роберт Ковачев, който е главен продуцент "Вътрешна телевизионна продукция" в БНТ, съкратен от длъжност е и ръководителят на производствен център "Реализация – Информация" Васил Николов.

 

Ковачев коментира лаконично пред Mediapool, че никой не му е съобщил мотивите, с които го махат. "Връчиха ми заповед за съкращаване без мотиви", каза той. И допълни: "Аз съм главен продуцент на вътрешните продукции в БНТ и като такъв, съзнавам много добре, че мога да не се нравя на ръководството, а то е в правото си да си подбере екип", Претенцията на Ковачев обаче е, че "проблемът е морален", защото след толкова години работа в БНТ не са му казани причините за съкращението му. Продуцентът получил лаконично обяснение от страна на програмният директор на БНТ 1 Емил Кошлуков, че "така е решил Управителният съвет". Не е ясно каква позиция е заел по казуса генералният директор Константин Каменаров. През ноември м.г., малко след като встъпи в длъжност, той се изказа със суперлативи за "История.BG" – една от значимите вътрешни продукции на БНТ, осъществени под ръководството на Роберт Ковачев. "За изминалите пет години "История.BG" се превърна в един от значимите и разпознаваеми проекти на БНТ. Форматът доказва, че не праймтаймът създава предаването, а тъкмо обратното. Горд и щастлив съм, че има такова предаване", каза тогава Каменаров по повод петата годишнина на предаването.

 

Съкращаването на Ковачев идва на фона на предстоящото след няколко дни дело в Софийски градски съд, където Константин Каменаров обжалва присъда за шофиране в нетрезво състояние. Ако СГС потвърди решението на по-долната инстанция той няма да има право да заема поста генерален директор на БНТ, тъй като заради присъдата той би бил в несъвместимост.

 

Съкращението на Ковачев обаче създава и правен казус на БНТ. Като автор на предаването "Референдум" той го е регистрирал в дружеството за колективно управление на права "Филмаутор". Самият той обаче не знае какво следва за обществената телевизия след като "вече няма достъп до продукта си". В началото на декември новоизбраният генерален директор на БНТ Каменаров назначи за програмен директор на БНТ с правомощия да отговаря за четирите й програми Надя Костова. Тя също като програмният директор на БНТ1 Емил Кошлуков е дългогодишен кадър на фалиралата ТВ7, където отговаряше за програмното съдържание. Константин Каменаров показа същата последователност и при подбора на Управителен съвет на обществената телевизия. В него влязоха Валери Запрянов, който бе председател на Българския медиен съюз, обединяващ печатните медии, близки до Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски. През 2014-2015 г. Запрянов стана съдружник с Тошо Тошев в "Обединени свободни медии" и през тази фирма двамата издаваха в. "Преса" и сп. "Тема". Малко след фалита на КТБ стана ясно, че банката на Цветан Василев е наливала пари в голяма част от българските вестници през кухи фирми, включително и в дружеството, издател на "Преса" и "Тема". Впоследствие срещу "Обединени свободни медии" бе заведена молба за обявяване в неплатежоспособност и двете издания спряха да излизат.

 

В Управителния съвет на Каменаров влезе и Зина Трифонова, която бе адвокат на НУРТС – дружеството, което управлява дейността на цифровите мрежи, т.нар. мултиплекси и чиято собственост бе свързана с Цветан Василев. Мултиплексите излъчват програмите на ефирните телевизии в България – "Нова", бТВ и БНТ. След като Цветан Василев изгуби контрол върху дружеството, Зина Трифонова постепенно се оттегли от НУРТС и създаде собствена адвокатска кантора. Най-младият член на управителния съвет на БНТ е Антон Андонов. Той е работил като журналист, редактор и сценарист. Участвал е в реализация на проекти на продуцентски къщи като "Междинна станция" на Андрей Арнаудов и Иван Христов и "Ноу фрейм медиа" на Виолета Сечкова (приятелка на близкия до премиера Александър Сталийски) и Емил Кошлуков.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции