<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31149" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Сълзите на баба Дора не трогват агенцията по храните, животните и няма да бъдат пощадени (видео)

16 Юли 2018
0 13847

Баба Дора, чиито животни бяха единствените пощадено в село Шарково, каза че не знае дали в понеделник все пак няма да ги изгуби.

 

 

„Не знам дали днес няма да ги убият. Обичам ги много. Всичко им давам – бананчета, бонбонки и вафлички, от онези жълтите. Те са здрави”, посочи жената.

 

„Министърът каза, че не може да отмени заповедта, не може да не ги умъртвят, защото попадат в района на 3 км от горните, дето са мъртви”, каза баба Дора. „Аз мисля, че не трябва да е така. Трябва да ми разрешат да си ги гледам и да си ги гледам, например 1 месец или дава и наблюдават и те, и аз да си ги наблюдавам. Белите престилки ще кажат и полицията”, заяви тя, цитирана от vesti.bg.

 

„Аз ако трябва ще поведа борбата, аз не съм много лесна, но министърът ще ми се разсърди много. Всичките ще ми се разсърдят”, смята баба Дора.

 

„Дали ще ме компенсира държавата, не ме интересува. Това го казах и на министъра. Важното ми е да ми останат животните живички. Аз съм работлива жена и си ги печеля парите”, добави жената и посочи, че изплащането на пенсията ѝ е закъсняло с 10 години. „За 10 години, колко е откраднала държавата от мен само! Една година – 3600 лв.”

 

Драмата с умъртвяването на животни в Странджа заради чума трогна цяла България, но Дамян Илиев, директор на Българската агенция по безопасност на храните е категоричен, че ставащото не може да се приема емоционално.

 

„Това са правила, не европейски, а световни и трябва да се прави по един и същи начин навсякъде, за да гарантира страната, че компетентният орган върши работата както е договорено и може да му се вярва при международна търговия”, заяви Илиев.

 

„По принцип пристъпване към евтаназия във ферми не се прави с предупреждение, защото се счита, че е възможно собственици да укрият животни и по този начин ще се компрометира цялото действие”, уточни той. „Аз мога да подам оставка само ако считам, че не мога да си свърша работата както трябва”, подчерта директорът на БАБХ.

 

„Дали собствениците са големи или малки, за нас от епидемиологична гледна точка, няма разлика. Всеки нормален човек вижда трагедията в душите на хората. Но става дума за принцип, които да не позволи разпространяването на заболяването в страната. Ние наистина не можем да се съобразим и да приемаме мерките емоционално – по никакъв начин”, категоричен е Илиев. „Става дума за биосигурност. Гаранция, че животното е изолирано във ферма или стопанство не може да се даде – хора влизат, излизат” посочи директорът на БАБХ.

 

„Все още не сме сигурни за начина, по който е внесено заболяването, но има 700 огнища в Турция”, поясни той. „Вчера хванахме скрити в багажник животни – да ги продават. Дали са стопани, дали са купени, дали са откраднати, това е друг разговор”.

 

Той посочи, че ако има положителни проби, вече е ясно, че в района има вирус. И уточни, че на 19-ти юни е установена чумата, след това пробите са пратени в лаборатория във Франция за потвърждение и на 25-ти е издадена заповедта за умъртвяване на животните. До 24 декември целият район ще бъде под забрана за износ на продукти към Европейския съюз.

 

 

 

https://www.vbox7.com/play:5447638059

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции