<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29882" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Съоснователят на WhatsApp напуска приложението, заради намалената защита на данните

01 Май 2018
0 3343

Ян Кум, съоснователят на WhatsApp – най-голямото приложение за съобщения, продава компанията си на Facebook през 2014 г. за 19 млн. долара. Говори се, че решението му да напусне борда е провокирано от опитите на компанията да намали защитата върху данните на потребителите с цел събирането на повече лична информация за различни цели.

 

 

Кум, който основава WhatsApp с Браян Акшън през 2014, сподели за напускането си с Facebook пост.

 

""

 

"Измина повече от десетилетие откакто с Браян създадохме WhatsApp и това беше невероятно приключение със страхотни хора. Но е време да продължа напред," пише Кум.

 

 

"Напускам, когато хората използват WhatsApp по толкова много начини, които не бих могъл някога да си представя," добавя той. 

 

WhatsApp има 1.5 млрд. потребители месечно, въпреки че няма изграден очевиден бизнес модел. Създаделите на приложението не били съгласни да се добавят реклами и затова Facebook се отказва от цената за абонамент (1 долар за година), която преди това е планирала при закупуването. 

 

"Кум и Акшън се примириха с факта Facebook да предлага на потребителите на WhatsApp да добавят приятелите си и в социалната мрежа, с което Facebook да събира допълнителна информация за социалните им отношения," пише Post. "Тези промени разрешават на рекламодателите да събират телефонни номера от Facebook, да знаят навиците и харесванията на потребителите, и да откриват нови хора, които да "атакуват" с реклами."

 

Кум планира да напусне и от борда на Facebook. Има слухове, че решението му предхожда скандалите с компанията Cambridge Analytica, но то е в синхрон с критиките и твърденията от последните месеци. 

 

 

Зукърбърг благодари за труда на Кум и за всичко, на което го е научил. 

 

""

 

Интересно е, че след като Акшън напусна Facebook през септември, той се е превърнал в един от най-големите критици на компанията и дори често промотира изтриването на регистрацията в социалната мрежа с хаштага #DeleteFacebook. В момента той е изпълнителен председател на друга компания за съобщения, която гарантира сигурност и поверителност, Signal. 

 

 

ЗУКЪРБЪРГ СЪБИРА ЛИЧНИТЕ НИ ДАННИ, ДОРИ И ДА НЯМАМЕ ПРОФИЛ ВЪВ ФЕЙСБУК (ВИДЕО) 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции