<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40386" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Технологията на злоупотребите със земеделски фондове в България е разкрита от ОЛАФ

03 Септември 2019
0 1071

Днес Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) представи данните за дейността си през миналата година, пише Dir.bg.

 

 

В България са били извършени четири проверки и са били издадени две препоръки. Разкрито е, че у нас земеделски дружества, получавали в миналото средства от ЕС и достигнали границата на възможното финансиране, са опитали с измама да придобият още средства. Това се е случвало с основаването на привидно независими нови фирми.

 

Оказва се, че след като посочените дружества, достигнали границата на възможностите за получаването на земеделски помощи от ЕС, са се разширявали с "независими" фирми (неползвали дотогава европейско финансиране), за да поискат още средства. "Независимите" фирми са били основавани или нарочно за целта, или са съществували от по-рано, но са били преструктурирани така, че да не бъде ясна връзката им с дотогавашните получатели на средства от ЕС.

 

Любопитно е, че често адресът по регистрация на старите получатели на средства и "независимите" фирми е бил един и същ.

 

Иначе от 2014 до 2018 г. у нас ОЛАФ е засякла 94 случая на нередности, без непременно да е ставало дума за измами. Издадени са 15 препоръки за случаи, свързани със средства от "традиционните" източници за бюджета. При структурните, инвестиционните и земеделските фондове са били проверени 1072 случая, по които са били издадени 27 препоръки.

 

От 2012 до 2018 г. българските власти са предприели действия по 13 случая. Само един от тях е завършил с повдигането на обвинение, а по девет случая не са били взети мерки.

 

В доклада на ОЛАФ се посочва също така, че през миналата година службата е получила три сигнала от българските власти и 45 сигнала от частни източници.

 

 

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции