<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38869" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Тоалетната хартия е причина за застрашителното обезлесяване на горите

05 Юли 2019
0 2616

Тоалетната хартия – единственият продукт, който използваме еднократно, всъщност е от основните причини за обезлесяването на горите. Все по-малко производители използват рециклирана тоалетна хартия, пише "The Guardian"

 

 

КАТАСТРОФАЛНИТЕ ПОСЛЕДИЦИ ОТ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ

 

 

1,3 млн. тона тоалетна хартия използват в Обединеното кралство на година, показват данните на Конфедерацията на хартиената промишленост. Средно британският потребител използва 127 ролки тоалетна хартия за 12 месеца.

 

 

КОТКА ПОЛУДЯВА В СТАЯ, ПЪЛНА С ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ, СТАВА ХИТ В МРЕЖИТЕ (ВИДЕО)

 

 

Нараства тенденцията към производство на луксозна четирипластова хартия, за която обаче се използва девствена целулоза за повече мекота.

 

 

МОМИЧЕ ПОКАЗВА ФИТНЕС ТРЕНИРОВКА С ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ (ВИДЕО)

 

 

„Няма нужда да се изсичат горите, за да се направи тоалетна ролка, но в момента се случва точно това“, казва Алекс Кръмби, изследовател на потребителската култура. "Някои производители вече се обръщат към рециклираната хартия в тоалетните рула“, допълва експертът.

 

 

 

""

 

 

През 2011 г. малко под 30% от общото количество използвана хартия е била рециклирана, а до 2017 г. този показател е спаднал до 23,5%.

 

 

Докладът на Грийнпийс за 2017 г. предупреждава, че голяма част от северната гора на Швеция и биоразнообразието в нея са застрашени от нарастващото търсене на дървесина за промишлеността.

 

 

Ново изследване показва, че химикалите, използвани при производството на рециклирана хартия, са далеч по-малко токсични от онези, използвани за избелване на девствена целулоза. Повечето тоалетни ролки използват символ „FSC Mix“. Това означава, че хартията е изработена от смес от FSC дървесина, рециклирана и девствена дървесина от „контролирани източници“. 

 

 

Важно е да обмислим това, което използваме, за да изтрием задниците си, защото в момента нашата скъпоценна планета страда.

 

 

Източник: The Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции