<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30904" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Токът у нас скача с 2%, а в Румъния поевтинява с 3,5%

01 Юли 2018
0 6947

С 2.03% поскъпва средната цена на ел енергията. За ЧЕЗ повишаването е с 1.75%. За електроразпределителното дружество ЕВН 1.82%, а за ЕНЕРГО-ПРО 2.78%. Това стана ясно на извънредна пресконференция на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов.
 

Средната цена на топлинната енергия скача със 7.33%, за топлофикация – 7.46%, за ЕВН Топлофикация Пловдив – 0.94%, за Енерджи Варна – 4.89%. Цената включва едновременно и цената на електроенергията и мрежовите услуги. Увеличението за крайните потребители на природен газ ще бъде в рамките на 6.5%.
 

В същото време докато КЕВР заседаваше представители на Софийската градска организация на БСП и жители на столицата излязоха на протест пред сградата на комисията. Протестиращите носеха транспаранти с надписи "Убиват ни с тока, водата и парното", "И за въздуха ли ще плащаме", "ЧЕЗ на народа, не на шайката", "Няма да плащаме на Гинка" и други.

 

""
 

Велизар Енчев, от Движение за радикална промяна "Българска пролет", който също участва в протеста, заяви за news.bg, че оценява поскъпването на тока, топлата вода и парното като посегателство върху социалните права на българските граждани. Целта е всички ние да платим на Гинка Върбакова придобиването на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, посоми той.
 

Енчев обясни, че КЕВР вдига цените по радикален начин, в деня, в който се вдигат и пенсиите с 3.8%. Ако сумираме резултата с увеличението на природния газ с 10.81%, то на практика пенсиите вече са изядени наполовина, заяви Енчев.

 

Токът в Румъния поевтинява с около 3,5% от днес

 

Докато у нас енергията поскъпва, в Румъния поевтинява. Електроенергията за битовите потребители в Румъния поевтинява с около 3,5% от днес, съобщава Медиафакс. Това става след влизането в сила на нова методология за изчисляване на тарифите, която беше обявена от национания регулатор в края на май. 

Също от днес влиза в сила увеличение с 10% на коефициента, който се използва за изчисляване на размера на пенсиите. Увеличението е с 10 процента. Така минималната гарантирана пенсия ще нарасне от 520 леи (111 евро) на 640 леи (137 евро). 

И в България от днес нараства минималната и социалната пенсия. От 1 юли пенсиите за стаж и възраст в България се увеличават с 3,8%, като минималната пенсия става 207,60 лева при сегашни 200 лв. По-висока става и социалната пенсия – новият й размер е 125,58 лева. Увеличението с 3,8% на пенсиите за стаж и възраст, отпуснати до края на предходната година, е следствие от вдигането на тежестта на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула.

 

Източник: segabg.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции