<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33874" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Топ журналист от "Шпигел" фалшифицирал десетки истории от години

19 Декември 2018
0 2567

Германският седмичник Der Spiegel изненада медийния свят, като разкри, че един от реномираните му репортери фалшифицира истории от години.

 

 

 

Клаас Релотиус "сътвори истории и измисли герои" в най-малко от 14 до 60 статии, които се появиха в печатното и онлайн изданията на списанието, съобщи Spiegel, като предупреди, че и други медии биха могли да бъдат засегнати от неговата практика.

 

 

33-годишният Релотиус подаде оставка, след като призна за измамата. Той е писал за списанието в продължение на седем години и е спечелил многобройни награди за разследващата си журналистика, включително и "Журналист на годината" на CNN през 2014 г. Този месец той бе обявен за германски "Репортер на годината" за една история за младо сирийско момче.

 

 

Фалшификацията излезе наяве, след като колега, работещ с него по историята за границата между САЩ и Мексико, изказал подозрения за някои от подробностите в информацията на Релотиус. Колегата в крайна сметка проследил два предполагаеми източника, цитирани подробно от Релотиус в статия, публикувана през ноември. И двамата казали, че никога не са срещали журналиста от "Шпигел". 

 

 

 

Екипът на списанието написа, че е "шокиран" от откритието и се извинява на своите читатели и на всеки, който може да е бил обект на "измамни цитати, лични детайли или измислени сцени на фиктивни места".

 

 

Базираното в Хамбург списание, известно с разследващите си материали, заяви, че Клаас Релотиус е извършил журналистическа измама "в голям мащаб". Самият журналист пък се извини и каза: "Аз съм болен и трябва да получа помощ".

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции