<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28221" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Тръмп не е планирал да става президент, твърди нова книга с експлозивни разкрития за президента на САЩ

04 Януари 2018
0 3312

Доналд Тръмп изобщо не е очаквал да спечели изборите, а Иванка се готви да бъде първата жена, президент на САЩ – това са само две от експлозивните разкрития на книгата Fire and Fury: Inside the Trump White House на журналиста Майкъл Уолф.

 

 

След като откъси от нея, в които бившия съветник по националната сигурност Стивън Банън обвинява семейство Тръмп в предателство и липса на патриотизъм, бяха публикувани в последните дни, президентът отвърна с яростни обиди към бившия си "сив кардинал". Ето още няколко от твърденията в книгата, компилирани от в. "Гардиън", "Ройтерс" и "Ню Йоркър".

 

Книгата на Уолф се основава на над 200 интервюта с президента, близките му хора и влиятелни фигури в администрацията. Тя е една от най-очакваните политически книги на годината, а авторът ѝ е биограф на Рупърт Мърдок и бивш колумнист на "Гардиън". На Уолф принадлежат думите, че Тръмп и "Ню Йорк таймс" са еднакво недостойни за доверие разказвачи.

 

Планът беше съвсем друг

 

"Малко след осем вечерта на деня на изборите, когато неочакваната тенденция – Тръмп може наистина да спечели – била потвърдена, Дон-младши казал на свой приятел, че баща му изглеждал, сякаш е видял призрак. Мелания се обливала в сълзи, но не от радост."

 

Планът всъщност е бил съвсем друг – Тръмп е щял да бъде "мъченик" на фона на Хилъри Клинтън, Иванка и Джаред Къшнър – международно известни, Банън – лидер на новото движение на "Чаената партия", а Келиан Конуей – телевизионна звезда, пише Уолф. През изборния ден Конуей, която по-късно защитаваше яростно Тръмп в интервютата си, дори с цената на откровени и смешни лъжи, е държала връзка с близките си продуценти, очаквайки предложение за работа веднага след изборите.

 

Руснаците

 

"Тримата висши души в кампанията са намерили за добра идея да се срещнат с представител на чуждо правителство в "Тръмп тауър", в конферентната зала на 25-ия етаж, без адвокати", казва Банън, цитиран в книгата. "Дори да смятате, че това не е било предателско или непатриотично, или лошо, а аз мисля, че е такова, те е трябвало да се обадят незабавно на ФБР."

 

Той отбелязва още, че далеч по-умно би било на такава среща да идат адвокатите на Тръмп, които да спуснат информацията на сайт като "Брайтбарт" или "някоя по-легитимна" медия. Той казва, че има "нулев шанс" Тръмп-младши да не е замесил баща си, разказвайки му всичко. Засега няма започнато разследване срещу самия президент, макар обвинения да са повдигнати на негови близки, сред които Пол Манафорт. Самият Банън твърди, че не познава руснаци, няма да свидетелства, нито да си наема адвокат и да коментира по телевизията

 

Клетвата

 

"Тръмп не се наслаждаваше на клетвата си. Яд го беше, че много известни личности са пренебрегнали събитието, не беше доволен от мястото, където е бил настанен, и очевидно бе скаран с жена си, която изглеждаше на ръба да се разплаче. През целия ден е бил с "физиономията си за голф" – гневен, раздразнен, прегърбен, размахващ ръце, намръщени вежди и стиснати устни.

 

Страх

 

За пръв път от семейство Кенеди насам президентът и съпругата му спят в различни стаи, пише Уолф. Тръмп прекарва много време в собствената си спалня, лягайки си рано – около 18.30, за да гледа телевизия и да звъни по телефона на приятелите си. Поискал е да инсталират още два телевизионни екрана в допълнение към вече сложения там. Освен това е имал сблъсъци със Сикрет сървис заради желанието си да сложи ключалка на вратата. Възмутен от действията на поддръжката, казал на чистачите "ризата ми стои на пода, защото искам да стои на пода" и забранил на хората да докосват каквото и да е в спалнята, особено четката му за зъби. (Според Уолф това се дължи на стария страх на Тръмп, че ще бъде отровен.)

 

Президентът намирал Белия дом за "изнервящ и дори малко страшен" – сантимент, споделян и от негови предшественици. Бил Клинтън е наричал сградата "перлата в короната на федералните затвори", а Хари Труман – "големия бял затвор".

 

 

Източник: Dnevnik.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции