<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30063" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Трябва ли депутатите ни да намалят заплатите си?

12 Май 2018
0 4092

Тези дни темата за депутатските заплати в България отново се завъртя, което ни предизвика да се запитаме високи ли са или не депутатските заплати в страната и как се определят те в Европа.

 

 

Според правилника за организацията и дейността на Народното събрание "Народните представители получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор, съобразно данни на Националния статистически институт. Основното месечно възнаграждение се преизчислява всяко тримесечие, като се взема предвид средномесечната работна заплата за последния месец от предходното тримесечие.". Това обаче е само основната заплата. Отделно, допълнителни средства в размер на две трети от основното месечно възнаграждение, се предоставят на народните представители по чл. 5 за "сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните представители в Народното събрание и изборните им райони".

 

Тъй като тези пари са безотчетни, те или се насочват към партийните каси, или биха могли да се използват за (неофициално) увеличение на месечното възнаграждение, пише в анализ mediapool.bg. Народните представители получават и "допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит – 1 на сто за всяка прослужена година, за научна степен "доктор" – 10 на сто, за "доктор на науките" – 15 на сто от основното месечно възнаграждение и 10% – за участие в комисия. С всички тези допълнителни плащания реалните заплати на депутатите са 2-3 пъти по-големи от основната им заплата. Голяма полемика обаче предизвика регулярната промяна на основната заплата на депутатите, която е вързана за заплатите в публичния сектор, и опитът на БСП вместо да увеличи заплатите, следвайки ръста на икономиката и заплатите в страната, да ги намали. Средните брутни заплати в обществения сектор за декември 2017 са 1180 лева по данни на НСИ, от което следва базовите възнаграждения на депутатите да станат 3540 лева. В същото време максималният осигурителен беше оставен непроменен на 2600 лв., той трябва да изчезне или да се вдигне постепенно, за да отчита повишението на заплатите с динамиката на икономиката.

 

Дали депутатските заплати са необосновано високи или не е въпрос на гледна точка, а сравнения с подобни позиции в частния сектор биха били амбизиозно начинание поради естеството и характера на работата на депутатите. Но това, което можем да направим, е да разгледаме най-честите практики при определяне на заплатите в други европейски страни.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции