<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41925" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Туитър ще забрани политическата реклама

30 Октомври 2019
0 765

Туитър ще забрани политическата реклама. Това става ясно от туит на съоснователя на компанията Джак Дорси, съобщава The Independent.

 

"Ние вярваме, че популярността на политическите съобщения трябва да бъде заслужена, а не купена", написа Дарси. Според него в случая не става дума за свобода на словото, а за опит потебителите да бъдат предпазени.

 

"Политическите изказвания печелят популярност, когато хората решат да ги последват или ретуитнат. Плащането, за да се достигне до повече хора, отнема възможността на потребителите сами да решат и ги засипва с политически съобщения. Ние вярваме, че това решение не бива да зависи от парите", написа Дорси.

 

Той добавя, че интернет рекламата е изключително мощна, а промотирането на политици води до съществени рискове, защото по този начин се влияе директно на резултатите от изборите, а оттам и върху живота на милиони хора.

 

"Политическите реклами в интернет поставят изцяло ново предизвикателство пред обществения дебат. Чрез оптимизацията на съобщения, базирана на машини, непроверена, подвеждаща и откровено фалшива информация достига до хората", пише Дорси.

 

Решението на Туитър идва на фона на сериозни опасения за влиянието на социалните мрежи върху изборите навсякъде по света. То следва и президентските избори в САЩ през 2016 г., когато имаше много съмнения, че Русия се е намесила именно чрез пропаганда във Фейсбук и Туитър, за да обърне резултатите в полза на Доналд Тръмп. И по време на кампанията му, и в момента, Туитър е основният канал за комуникация, който Тръмп използва. Преди да бъде избран, той дори обеща, че няма да закрива профила си.

 

 

Източник: The Independent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции