<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29480" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Убива ли ни работата?

06 Април 2018
0 2573

Повечето офиси са отворени от 9 до 6, където работещите трябва да са в готовност да отговарят на обаждания и имейли, дори и извън работното време.

 

 

В подкаста The Outline World Dispatch, Арън Едуърдс разговаря с Софи Уийнър, която споделя впечатления си от комуникацията с автора Джефри Пфайфър относно последната му книга.

 

Софи, която от години работи на свободна практика, е на мнение, че основната причина толкова много хора да се задържат на дадено място – въпреки че са нещастни или стресирани – е защото не искат да загубят здравната си осигуровка или икономическа сигурност. 

 

“Когато осъзнаеш колко много стрес ти причинява работното място, не е трудно да стигнеш до следващото заключение, че всъщност работата ти те убива. Все пак има доста публикувани проучвания, които описват ефектите на стреса върху хората,” казва тя.

 

Джефри, който е не само успешен автор, но и професор в престижния Станфордски университет, е убеден в увеличението на стреса на работното място, въпреки че по думите му дори и днес няма как точно това да бъде измерено.

 

В последната си книга, носеща дългото име "Dying for a Paycheck: How Modern Management Harms Employee Health and Company Performance—and What We Can Do About It”, той се обръща към всички недоволни, нещастни и стресирани хора, дори и да не знаят от какво са породени тези чувства.

 

“В днешно време има доста голяма икономическа несигурност. Хората биват прехвърляни от една позиция на друга, от един сектор в друг, а понякога ­­– съкратени без дълги обяснения,” споделя той.

 

Все повече хората не знаят какво точно ги чака със сигурност, а и на повечето от тях не им пука за останалите. Всеки е сам за себе си в битката за финансова сигурност в джунглата на работния пазар.

 

Както Джефри споделя, “фокусът върху физическото и психическото здраве далеч не е приоритет.”

 

Докато във Франция и Германия започват да се появат закони, които да предпазват правата на работещите, които например не са успели да проверят мейлите си през уикенда, за повечето държави такива закони няма.

 

"Стресът може да доведе до хронични състояния, като проблеми със сърцето, диабет, психични заболявания, злоупотреба с наркотични вещества, което пък да доведе до сбор от заполявания и в последствие до смърт,“ споделя за финал Софи.

 

Вие кога за последно се чувствахте щастливи на работното място?

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции