<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32154" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Убийството на журналистката Виктория Маринова стигна и до Европейската комисия

08 Октомври 2018
0 1290

Новината за жестокото убийство на русенската журналистка Виктория Маринова стигна и до Европейската комисия.

 

 

"С голяма тъга научихме за смъртта на младата българска журналистка Виктория Маринова", заяви на пресконференция днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос. По думите му, Брюксел очаква бързо и задълбочено разследване от отговорните органи, което да изправи виновниците пред правосъдието и да изясни дали това нападение е било свързано с работата на жертвата.

 

Говорителят добави още, че трябва да се направи необходимото, за да могат журналистите в безопасност да дават безценния си принос за демократичните общества. Той цитира годишната реч на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за състоянието на ЕС, в която Юнкер отбеляза, че Европа винаги трябва да бъде място, където свободата на журналистите е свещена.

 

Междувременно информацията за зверското престъпление излезе от пределите на България часове след като бе оповестена за първи път. Статии за случая излязоха в най-авторитетните световни и европейски медии, сред които БиБиСи, Ройтерс, Гардиън и Ал-Джазира. На новината реагираха и членове на европарламента.

 

Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер написа в Туитър, че е шокиран от бруталното убийство на български журналист. "Моите мисли са със семейството ѝ. Тя е третият журналист, убит в ЕС за една година", припомни и подчерта, че е необходимо спешно българските власти да извършат пълно разследване.

 

"Ужасèн съм да науча за убийството на журналист, който е разследвал корупция в България", написа Ги Верхофстат, председател на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в ЕП.

 

Източник: dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции