<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40944" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Украинската афера. Ще свалят ли Тръмп?

25 Септември 2019
0 857

Ще свалят ли Тръмп от поста му? Редица депутати от Демократическата партия пледират за импийчмънт. Техните избиратели не искат Тръмп да излезе сух от водата и след украинската афера, пише Дойче веле.

    

 

Въпрос на мнозинства е дали процедурата по импийчмънт на американския президент ще успее. За целта е необходимо мнозинство от 2/3 в Сената, което поне засега изглежда твърде нереално. Защото сенаторите-републиканци, които евентуално биха се обявили срещу Тръмп, рискуват да бъдат обявени от избирателите си за предатели.

 

Ако процедурата по импийчмънт бъде задействана в скоро време, по-късно Тръмп ще може да води предизборната си кампания с претенцията, че вече е бил „оневинен". Причините, поради които много депутати от Демократическата партия въпреки това пледират за импийчмънт, са и отчасти тактически: техният електорат настоява да не се дава на Тръмп нова възможност да се измъкне, а „украинската" афера сега им предлага чудесна възможност за корекция на курса.

 

Тя обаче е и достатъчно сериозен повод за загриженост, защото в случая става дума и за държавно-политическа отговорност. Та нали този път не говорим за действията на някой си кандидат-президент. Имаме си работа с предположението, че президентът на САЩ може би се е опитвал да накара чужда държава да навреди на негов политически конкурент.

 

Но какво ли би означавало това за демокрацията, ако мнозинството в Камарата на представителите на Американския Конгрес от тактически съображения реши изобщо да не прави опит да разследва този въпрос?

 

 

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции