<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28959" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Управляващите се разграничават от сделката с ЧЕЗ

28 Февруари 2018
0 2446

На петия ден след обявяването на сделката между ЧЕЗ и "Инерком – България" за покупката на всички активи на чешката държавна компания у нас властите и в двете страни панически се разграничиха от нея. Българският премиер дори заподозря заговор за свалянето на правителството. "Някой иска да повтори февруарските събития от 2013 г., само че по друг сценарий, но със същите изпълнителни – пак ЧЕЗ, пак ток, пак популистки изказвания. Този път оставки няма да има и им обещавам на тези гадове да ги разнищя докрай", развихри се той на извънреден брифинг в Народното събрание. "Шокиран съм от това, което се случва в България", заяви чешкият премиер в оставка Андрей Бабиш пред собствения си вестник "Лидове новини".

 

По стара традиция проблемът ще бъде решен със спешни поправки в закон, тъй като според Борисов държавата няма друг начин да спре сделката. Този път ще бъде променен Законът за енергетиката. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров предложи държавата да има контролен пакет от поне 34% от енергодружествата. 

Не е ясно защо управляващите и в двете страни не са реагирали по-рано, тъй като информация за продажбата на активите на ЧЕЗ в България има от около година насам, както и данни за кандидатите. Евентуална бъдеща сделка е обсъждана неведнъж и в парламентарната комисия по енергетика. До днес Бойко Борисов твърдеше, че не може да се меси в сделката между две частни компании (въпреки че 70% от ЧЕЗ са държавни) и не вижда нищо нередно в нея. Той все пак "посъветва" енергийния министър Теменужка Петкова да си подаде оставката по морални причини – заради познанството със собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова.

Вчера обаче се стигна до обрат. Борисов обясни, че причината за това е информацията, която получил от Чехия. "Като разгледах това, което премиерът на Чехия ми е изпратил, виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български. И от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми. Ще им спестя имената, защото законът за банките е много строг. Кое ме притеснява? В медиите излиза, че сделката е приключила. Това, което днес Бабиш ми праща, излиза, че всъщност тези банки са изпратили писмо за комфорт, писма за намерения – хвърчащи листа, които във финансовия и правния мир не означават абсолютно нищо. Говорих със Стоян Мавродиев (управителя на ББР). Преди няколко месеца някой ги питал, че евентуално нещо, ако стане, биха ли били финансирали или рефинансирали. Нито са пращали писма, нито са поемали ангажимент. На практика излиза, че български банки с държавна банка едва ли не са финансирали приключила сделка. Писмо за комфорт – какво трябва да значи, аз не знам. Пред кой да послужи и каква му е правната стойност?", попита Борисов. "Няма да им дам да ни петнят репутацията и с подобни игрички – да излиза, че някъде витаем ние зад подобно нещо. Тези хора са ме сваляли един път от власт и сега искат същото да направят. Този път с друг сценарий по друг репутационен начин. Е, няма да стане! Търся шефа на БНБ, ще го замоля веднага да види какви са тези писма и тези банки, които са ги изпращали, дали са ги изпращали. Много интересно, те отричат, а в същото време чехът ми го праща… И затова ще ги гоня този път подред докрай", закани се премиерът.

Думите на премиера опровергават твърденията на собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова. От два дни "Лидови новини" разпространява информация, че сделката на "Инерком" ще бъде финансирана от "Уникредит" и Първа инвестиционна банка (ПИБ), които съответно ще дадат 180 млн. евро и 80 млн. евро. Българска банка за развитие (ББР) пък ще рефинансира кредит за 116 млн. евро на "ЧЕЗ – Разпределение", който става незабавно изискуем при продажба на българското дружество на нестратегически инвеститор. Ден по-рано вестникът разкри и връзка с грузинско-руски милиардер с бизнес в България, който финансира сделката чрез офшорни фирми. 

Върбакова упорито отричаше всичко. В интервю за "24 часа" тя категорично заяви, че сделката няма да се финансира от офшорки, ПИБ и ББР не участват изобщо, но отказа коментар за "Уникредит". 

В отговор на запитване на в. "Сега" от централата на ЧЕЗ в Чехия заявиха: "Подробна информация за структурата на финансиране на сделката бе изискана от всички участници. "Инерком" изпълни това изискване и осигури достатъчно доказателства, че е в състояние да финансира сделката. Подробната структура на финансирането е чувствителна бизнес информация, която няма да коментираме. Разполагаме с писмо, предоставено от "Инерком", от Българската банка за развитие, в което тя декларира интерес да рефинансира заема на ЕБВР." 

От "Инерком" вчера отговориха официално на в. "Сега", че проблемът със заема от ЕБВР ще бъде решен след приключване на сделката. "На този етап не можем да дадем повече информация", пише в отговора. На друг въпрос бе уточнено, че арбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу България в съда във Вашингтон, не е обект на тази сделка. По информации на чешки медии искът на централата за нанесени вреди от българската държава е за 300 милиона евро, но официална информация за сумата няма.

РЕАКЦИЯ

"Шокиран съм от това, което се случва в България. Премиерът Бойко Борисов заяви, че цялата история се разследва от различни органи. Не разбирам сегашната ситуация изобщо. ЧЕЗ трябва да обяснят какво се случва. Развитието на ситуацията хвърля много голям негатив върху трансакцията", заявява чешкият премиер Андрей Бабиш в интервю за вестник "Лидове новини". Бабиш споделя, че от самото начало е критикувал ръководството на ЧЕЗ за действията им на Балканите, защото смята, че сделките им са непрозрачни. Той подчертава, че купувачът на българския клон на ЧЕЗ се е сторил странен на чешките власти. Според премиера "действията на ЧЕЗ у нас не са били печеливши". "Да видим как ще се развие ситуацията. Трудно ми е да говоря за ЧЕЗ, защото тази компанията не е изцяло държавна", казва още премиерът на Чехия, който е в оставка.

РАЗМИНАВАНЕ

Два часа преди изявлението на премиера в парламента правителствената пресслужба разпространи официално съобщение, в което се казваше, че в телефонен разговор с министър-председателя на Чехия Борисов е поискал на компетентните български органи да бъде предоставена информацията, с която чешкото правителство разполага, по сделката за продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България. Премиерът Бабиш посочил, че е информиран от Надзорния съвет на дружеството, че продажбата е напълно законосъобразна и не представлява риск за никоя от страните. Извършени са проверки на купувача и по отношение на способността му да управлява електроенергийното дружество в България, и по отношение на произхода на средствата за заплащане на активите, които са показали, че не съществуват проблеми за осъществяване на сделката. Министър-председателят на Чехия изразил готовност да предостави на българските власти материалите с резултатите от проверките. Още по-странното в случая е, че това съобщение идва след гневното интервю на Бабиш пред "Лидове новини".

ВЪПРОСИ

"По закон ЧЕЗ е част от националната инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност, затова всякакъв въпрос, че виждате ли това е банална сделка на едно търговско дружество, е нещо, с което ни заблуждават. С оставка на министъра на енергетиката не приключва случаят, а генерира въпроси, явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството. Въпросът е кой и защо крие своите намерения", заяви президентът Румен Радев вчера. Той обмисля да свика Консултативния съвет за национална сигурност по случая.

"Големият проблем е защо такива проверки не се извършват предварително, като от месец се знаят потенциалните бъдещи собственици. На практика е сключена сделката вече, има институции, които по закон отговарят за националната сигурност, защо Министерството на енергетиката и ДАНС не са извършили по-рано проверки. Въпросът е дали това е непрофесионализъм, некомпетенция или не са се намесили по други причини", подчерта още Радев. 

 

Валери Симеонов: Опозицията клати кабинета с шума около ЧЕЗ

Опозицията в лицето на ДПС и БСП има интерес от сваляне на правителството, а също и извънпарламентарните партии, които не са удовлетворени от резултатите от последните избори и не са в парламента. Това каза в Народното събрание вицепремиерът Валери Симеонов,запитан кой клати правителството. „Виждам, че има логика в становището, изказано вчера от премиера Бойко Борисов. Кой може – този, който има интерес – опозицията“, коментира той.

 

„Оставката на Теменужка Петкова не е искана, тя е едноличен неин акт“, посочи Валери Симеонов. Попитан ще подкрепи ли оставката и?, той уточни: „Трябва да изслушаме различните становивища, както и констатациите на ДАНС, КЗП и НАП. Тогава може да дам някаква позиция. 

 

"Сделка като сделка е нормално да има при пазарна икономика", обяви Симеонов, но подчерта, че все още сделка няма, а само се налива вода в мелницата.

 

"Скандалното е, че това лице, което е представено за купувач, няма сериозна история и опит в управлението. Това определено е свързано с рискове за електропреносителната система. Не знам дали лицето може да взема сложни решения", каза Симеонов и обяви, че в САЩ например често няма ток, а системата в България работи добре.

 

"Една добре работеща система според мен не трябва да отива в ръцете на хора, които нямат хабер от инвестиции и управление. Как ще прецени Гинка дали един трафопост трябва да бъде сменен, като тя не знае какво е трафопост", каза още Симеонов.

 

Източник: Segabg.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции