<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28415" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ураганен вятър вилнее из България, много места са в бедствено положение (видео)

18 Януари 2018
0 3374

Ураганен вятър обхвана почти цяла България, а в някои части е обявено бедствено положение. 

 

 

В Банско са затворени всички съоръжения на зимния курорт.  Бедствено положение обявиха в община Смолян заради силния вятър. Свикан е кризисен щаб, който препоръча гражданите да не излизат от домовете си, освен ако това не е крайно наложително. Без ток са няколко населени места. Затворени за движение са пътищата за Турян, Габрица и Левочево.

 

Много от пътищата в региона са затворени заради изкоренени и паднали дървета. В много от селищата е прекъснат токът. Кризисният щаб заседава за мерките, които трябва да се предприемат. Ураганни ветрове със скорост около 100 и над 100 км в час има и в Сливенско.

 

Часове наред 1300 души са без електричество в град Шипка, съобщи NOVA. Затворен е и достъпът до населеното място. Също така затворен за движение е и проходът „Шипка“. Причината –  бурният вятър в региона и сегонавяванията. Скоростта на вятъра на моменти е над 100 километра в час.

 

Според кмета на Шипка няма бедстващи хора. А при нормализиране на условията ще започне почистване на пътищата. Снегът е около 10 сантиметра, но по-големият проблем към момента е изключително бурният ураганен вятър по пътя за Шипка, като на места видимостта е нулева.

 

Заради обилния снеговалеж е ограничено движението по пътя от Казанлък към Шипка и е забранено движението на тежкотоварни автомобили през Прохода на републиката. Сняг вали и в проходите „Предел“, „Ришки“ и „Дюлински“, „Вратник“, „Троянски“. 

 

www.vbox7.com/play:31a282814d

 

В столицата дежурят екипи на „Аварийна помощ”, за да реагират на сигнали за произшествия заради вятъра. Местните власти предупреждават хората да са внимателни при придвижването си, да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци, а изпълнителите на строителни обекти да проверят състоянието на кранове и скелета. В страната  вече има щети от вятъра. 

 

Иначе днес температурите ще се понижат и максималните ще са между 0 и 6 градуса. В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг. По високите и открити части северозападният вятър ще е ураганен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 5 градуса, на 2000 метра – около минус 9 градуса.  В петък ще преобладава слънчево време, вятърът ще отслабне, ще се обърне от югозапад, дневните температури ще се повишат, но сутрешните в много райони ще са отрицателни – между минус 7 и минус 2 градуса, пише vesti.bg.

 

В събота в Източна България вятърът ще бъде от юг и температурите ще достигнат до 12-14 градуса. В същото време в Западна България вятърът ще се ориентира от северозапад и ще започне застудяване. Облачността ще се увеличи, ще завали дъжд и сняг.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции