<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=45823" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Учени откриха, че ледовете на Гренландия се топят седем пъти по-бързо, отколкото през 1990 г.

11 Декември 2019
0 760

Ледената покривка на Гренландия се топи много по-ускорено, отколкото се смяташе досега, което заплашва стотици милиони хора и ни доближава към някои от необратимите въздействия на климатичната криза доста по-бързо.

 

Ледът на Гренландия изчезва седем пъти по-бързо, отколкото през 90-те години на миналия век, а мащабът и скоростта на загубата е много по-висока, отколкото бе предвидено в обширните проучвания  за климата на Междуправителствената експертна група по климатични промени, сочат данните.

 

 

Това означава, че най-вероятно покачването на морското равнище ще достигне 67 см до 2100 г., което е около 7 см повече от първоначалните прогнози. Такъв темп на покачване ще изложи 400 милиона души на риск от наводнения всяка година, вместо предвидените 360 милиона до края на века.

 

Повишаването на морското равнище също допринася за опасността от бури, като стават много по-чести тези с по-голяма мощ, разрушителният ефект от които ще засегне крайбрежните райони по целия свят.

 

„Това не са малко вероятни събития или незначителни въздействия“, твърди Андрю Шепърд, професор в Университета в Лийдс и един от водещите автори на изследването.

 

„Тези въздействия се случват и ще бъдат пагубни за хората, които живеят в крайбрежните райони", добави той.

 

Гренландия е загубила 3,8 тона лед от 1992 г. досега, а темпът на загуба е нараснал от 33 млрд. тона годишно през 90-те години на миналия век до 254 млрд. тона годишно в момента. Ледът на Гренландия допринася пряко за повишаването на морското равнище, когато се топи, тъй като е разположен върху суша, за разлика от плаващия морски лед, който представлява голяма част от останалата на този етап арктическа ледена шапка.

 

Около половината от загубата на лед в Гренландия е от топене, задвижвано от температурите на повърхността на въздуха, които в Арктика вече са се повишили много по-бързо, отколкото средното за света, а останалата част е от ускоряването на потока от лед в моретата, вследствие на топенето на ледници.

 

Океаните вече са погълнали по-голямата част от топлината и голяма част от въглеродния диоксид, но и те достигат границите на своя капацитет. Повишаването на морското равнище е резултат не само от топенето на ледове, но и от термичното разширяване на моретата, когато се затоплят.

 

СПАСЯВАНЕТО НА ОКЕАНИТЕ ЩЕ ПОМОГНЕ В БОРБАТА С КЛИМАТИЧНАТА КРИЗА ,ТВЪРДИ НОВ ДОКЛАД НА ГРИЙНПИЙС

 

Мащабът и скоростта на загубите на лед изненадало екипа от 96  учени, стоящи зад откритията, публикувани във вторник в списание Nature.

 

Ерик Ивинс, от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Калифорния подчерта, че откритията, които в момента представляват най-цялостното проучване на ледената покривка през последните няколко десетилетия, се основават на наблюдения, а не на компютърно моделиране.

 

„Докато компютърната симулация ни позволява да правим прогнози от сценарии за изменение на климата, сателитните измервания дават конкретни доказателства“, каза той.

 

Най-пиковата година при топенето на ледовете, според наблюденията е била 2011 г., когато са били загубени 335 млрд. тона лед. Оттогава средният темп се е забавил до 238 млрд. тона годишно, но данните не включват най-новите наблюдения от това лято, които показаха още по-ускорени темпове на топене.

 

Правителствата се срещат в Мадрид за втората седмица на решаващи преговори на ООН относно климатичната криза. Много активисти бяха разочаровани от бавния темп на преговорите, въпреки нарастващата обществена тревожност, включително се проведе и 500-хиляден мирен протест в центъра на испанската столица, воден от Грета Тунберг.

 

  ГРЕТА ТУНБЕРГ И ХАВИЕР БАРДЕМ НА ПРОТЕСТ С 500 ХИЛ. ДУШИ В МАДРИД (ВИДЕО)

 

„Ние сме в климатична криза, а въздействията от нея стават все по-големи и по-бързи с всеки изминал ден. Това най-ново проучване добавя много към все по-голяма купчина доказателства, които показват, че се нуждаем от реални действия, а не от думи и обещания. Правителствата трябва да започнат да правят реални съкращения на емисиите и да дават реална подкрепа за уязвимите хора, които вече изпитват пагубните ефекти от срива на климата", каза Рейчъл Кенерли от активистката група „Приятели на Земята“.

 

Междуправителствената експертна група по климатични промени е златният стандарт на науката за климата, но някои експерти са обезпокоени, че констатациите ѝ не отчитат потенциала на „върховите точки“ – границите, над които влошаването на климата ще се ускори и ще стане катастрофално и необратимо.

 

„Тези открития би трябвало да предизвикат огромна загриженост във всички, които ще бъдат засегнати от покачването на морското равнище. Ако този ужасно висок процент на загуба на лед продължи или се покачи, е възможно някои граници да бъдат прекрачени много по-рано, отколкото сме предполагали“, каза Луиз Симе, климатолог от "Британското проучване за Антарктика", за новата си книга.

 

 

Източник: The Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции