<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41251" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Учени откриха, че центърът на Млечния път е избухнал по времето на прачовеците

07 Октомври 2019
0 1018

Преди около 3,5 милиона години от центъра на нашата галактика – Млечния път, се разнесла гигантска енергийна светкавица. Радиацията, която излъчвала, изригнала в два енергизирани конуса, които били толкова мощни, че ударът можел да бъде усетен на 200,000 светлинни години разстояние.

 

Взривът, наречен "Пламъкът на Сейферт", се случил близо до центъра на галактиката, доминиран от свръхмасивна черна дупка, но какво всъщноост може да предизвика такава огромна експлозия?

 

Учените смятат, че става дума за ядрена активност, свързана с черната дупка, тъй като, в сравнение с нашето слънце, черната дупка е 4,2 милиона пъти по-масивна.

 

Те успяха да използват данни от космическия телескоп Хъбъл, за да направят изчисления и да разберат повече за експлозията, като след това откритията им ще бъдат споделени с широката публика.

 

„Взривът трябва да е бил малко като лъч на фар“, каза Джос Бланд-Глог, автор и преподавател в Университета в Сидни.

 

„Представете си пълна тъмнина и в един момент, някой да включви фар за кратък период от време“, добави той.

 

Според учените, експлозията е станала преди 3,5 милиона години по времето, когато древните ни човешки предци, като австралопитеците, вече са живеели в Африка. За сравнение, сблъсъкът с астероида, довел до изчезването на динозаврите, се е случил преди 63 милиона години.

 

„Това е драматично събитие, което се е случило се преди няколко милиона години", твърди Лиза Кюли, съавтор на проучването.

 

„Масовият взрив от енергия и радиация е дошъл точно от галактическия център. Това показва, че центърът на Млечния път е много по-динамично и опасно място, отколкото сме  мислили. Късметът е, че не живеем там", добави тя.

 

Проучването проследява предишната работа на Джос Бланд-Хоторн, който установил, че експлозията е свързана с активност на черната дупка, а не с ядрен звезден взрив. Учените обаче признаха, че ще са необходими още бъдещи проучвания, за да се определи повече за развитието на черните дупки и как тяхното поведение може да повлияе на галактиките.

 

„Тези резултати променят драстично нашето разбиране за Млечния път“, каза Магда Гуглиелмо, съавтор на проучването, която преподава в университета в Сидни.

 

"Винаги сме мислили за нашата Галактика като за неактивна галактика и с не толкова ярък център. Тези нови резултати отварят възможността за цялостно преосмисляне на нейната еволюция и същност. Събитието, което се е случило преди повече от три милиона години, е било толкова мощно, че е имало последствия върху пространството около нашата Галактика" добави тя.

 

 

Източник: CNN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции