<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46131" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Учени разкриха предназначението на мистериозните статуи от Великденските острови (снимки)

21 Декември 2019
0 8362

Мистерията на Великденския остров Моай е решена най-накрая: гигантските каменни монолити стимулрат растенията, обогатявайки почвата с полезни вещества, пише Daily Mail

 

 

Великденският остров в Полинезия се слави със своите мистериозни издълбани фигури, известни като Моаи, за които коренните жители на Рапануи вярвали, че помагат на храната да расте на сушата. Сега нов анализ на кариерата, в която са създадени повече от 90 на сто от монолитите – Рано Раруко, предполага, че те може би са били буквално прави.

 

 

""

 

 

В петгодишно проучване на два моайски паметника в центъра на Рано Раруко, експерти от UCLA установяват, че самият процес на резба, протичащ през 13-16 век, превръща кариерата в земеделски оазис.

 

 

Създаването на стотици глави чрез преобръщането на слоеве от почвата е извело на повърхността богата на хранителни вещества основа.Това, заедно с изобилие от сладка вода, е позволило на банани, таро и сладък картоф да процъфтяват векове наред.

 

 

Анализът на химикалите в почвата около Моаите показа, че почвата е далеч по-плодородна, отколкото където и да е другаде на полинезийския остров.

 

 

Моаите са направени в Рано Раруко, преди да бъдат преместени другаде на острова, с изключение на няколко, които са останали в кариерата за церемониални цели.

 

 

МУМИФИЦИРАНИ ЛЪВОВЕ И КОТКИ ОТКРИХА АРХЕОЛОЗИ В ЕГИПЕТ (СНИМКИ)

 

 

Два моаи, останали в кариерата, бяха разкопани като част от петгодишен проект на изследователя от UCLA Джо Ан Ван Тилбург, директор на проекта за статуя на Великденския остров в Рапа Нуи.

 

„Нашите разкопки разширяват перспективата към наследството на моаите и ни насърчават да осъзнаем, че нищо, колкото и очевидно да е, не е точно такова, каквото изглежда. Мисля, че нашият нов анализ хуманизира производствения процес на моаите “, каза д-р Ван Тилбург.

 

 

""

 

 

Обширните химически тестове на почвата около главите разкриха наличието на калций и фосфор – ключови химикали за растежа на растенията. „Химията на почвата показва високи нива на елементи, които са ключови за растежа на растенията и са от съществено значение за високите добиви”, казва професор Сара Шървуд от Университета в Тенеси.

 

 

Двамата Moаи, анализирани в проучването, бяха внимателно подбрани, поради това къде се намират и как са поставени. Те са били почти напълно заровени от почва и са изработени във вътрешната кариера между 1510 и 1645 г.

 

 

Моаите са монолитни човешки фигури, издълбани от хората Рапа Нуи на остров Великден, между 1250 и 1500 г. сл. Хр. Всички фигури имат прекалено големи глави и се смята, че са живи лица на обожествени предци.

 

 

887 статуи със средна височина четири метра са разположени из вътрешността на целия остров. Никой всъщност не знае как колосалните каменни статуи, които пазят Великденския остров, са били преместени на местата си. Нито защо през десетилетията след откриването на острова от холандски изследователи през 1722 г. всяка статуя е систематично свалена или как населението на островите Рапа Нуи е намаляло.

 

 

 

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции