<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89898" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 300-метров неб...

Учени установиха до колко най-дълго може да живее човек

26 Май 2021
0 598

Екип от учени смята, че e oткрил максималната продължителност на живота, която човек може да достигне, пише LadBible.

Експерти в областта на биологията и биофизиката са използвали система с изкуствен интелект, за да анализират медицинските данни на стотици хиляди доброволци. Целта им е била да създадат приложение, управлявано от изкуствения интелект, което според тях може точно да оцени скоростта на биологичното стареене и максималната продължителност на живота.

България е сред страните с най-ниска продължителност на живота в ЕС, според НСИ

Екипът е разгледал два ключови параметъра при анализирането на човешкия живот – начина на живот и как телата ни реагират на него. Изследователите от Gero, базираната в Сингапур компания за биотехнологии и Всеобхватния център за рак на Розуел Парк в Бъфало, Ню Йорк, казват, че това им е помогнало да определят колко дълго е вероятно някой човек да живее.

Според учените, максималната възраст, до която човек може да достигне, е 150 години.

Учени установиха до колко най-дълго може да живее човек

Водещият автор на изследването д-р Тим Пърков от Gero каза: „Изчисляването на устойчивостта въз основа на потоците от данни за физическа активност е налично в приложението GeroSense за iPhone. То отчита пълна загуба на устойчивост на човешкото тяло, т.е. способността да се възстановява, на възраст около 120 до 150 години.”

Той добавя: „С напредването на възрастта се изисква все повече и повече време за възстановяване след дадено смущение и напоследък прекарваме все по-малко време близо до оптималното си физиологично състояние“.

Изследователите са използвали нещо, наречено DOSI (динамичен индикатор за състоянието на организма), което разглежда възрастта, заболяването и други фактори на начина на живот, за да установи колко устойчиви са телата ни.

Съоснователят на Gero д-р Питър Федичев каза: „Стареенето при хората проявява универсални характеристики. Нашият труд е демонстрация на това как концепциите, заимствани от физическите науки, могат да бъдат използвани в биологията за изследване на различни аспекти на стареене и немощ, за да се получат инструменти срещу стареенето.”

Учени установиха до колко най-дълго може да живее човек

Изследването, публикувано в сп. Nature Communications, добавя: “Ние заключаваме, че критичността, която води до края на живота, е присъщо биологично свойство на организма, което е независимо от факторите на стреса и означава фундаментална или абсолютна граница на човешкия живот.”

Продължителността на живота варира доста в различните страни, като в световен мащаб тя е 73,3 години. Япония обаче е на върха със средна продължителност на живота от 84,3 години в сравнение с едва 53,1 години в Централноафриканската република.

Източник: LadBible

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции