<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37191" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Фалшива новина е, че социалните ще отнемат деца, увериха от Министерството

10 Май 2019
0 1979

Твърденията, че на социалните работници ще се дадат нови правомощия да отнемат деца, са фалшива новина, заявиха от Министерство на труда и социалната политика, цитирани от Dir.bg

 

 

От ведомството определиха информацията в социалните мрежи, че се подготвя Закон за детето, като "неверни твърдения" и "манипулативни внушения" и категорично възразяват срещу фалшивите новини.

 

 

""

 

Към настоящия момент проект на подобен нормативен акт не съществува и не се подготвя, заявиха още от министерството. "Противопоставяме се и срещу фалшивите новини и спекулативните интерпретации, свързани с проекта на Националната стратегия за детето, които разпалват неоснователни страхове сред родителите", е посочено още в съобщението.

 

 

От Министерството припомнят, че работата по документа е спряна. Сред основните му цели не е "децата да се разделят от своите семейства", а да се оказва подкрепа на родителите, за да могат да осигурят най-добрата среда за отглеждането на своите деца, отбелязаха от МТСП.

 

 

""

 

 

Основният приоритет е децата да се отглеждат от своите майки и бащи. В тази връзка се осъществяват редица дейности за подкрепа на семействата и повишаване на родителския капацитет чрез осигуряването на подходящи социални услуги, оказване на финансова подкрепа и други, допълниха от ведомството.

 

 

От там уточниха, че през 2018 г. 1733 деца в риск са останали да живеят в своето родно семейство.

 

 

Източник: Dir.bg

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции