<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36146" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Фондът за лечение на деца е официално закрит

27 Март 2019
0 715

След като работата на Фондът за лечение на деца бе практически блокирана от действията на предишния здравен министър Петър Москов през 2016 г., днес правителството реши да го закрие официално. Дейността му се прехвърлят към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), се казва в мотивите на Министерския съвет към решението.

 

Според съобщението прехвърлянето ще стане плавно, а управляващите „гарантират правата и достъпът до лечение на нуждаещите се пациенти“.
 

 

До 31 март Фондът ще продължи да осъществява в пълен обем дейността си, а след това всички неприключили процедури по заявления за подпомагане на деца, както и изпълнението на издадените от директора на Фонда заповеди за организационно и финансово подпомагане, ще бъдат изпълнени от НЗОК.
 

 

Основната цел на промените, според правителството, е оптимизиране на процедурите за разглеждане на заявленията и ефективно разходване на обществените средства за подпомагане лечението на деца за дейности извън обхвата на здравното осигуряване, тъй като грижите за здравето на децата са инвестиция в бъдещи здрави поколения и усилията за подобряване на здравните услуги следва да са насочени към осигуряване на по-добър достъп и навременно насочване към необходимия вид диагностика и лечение.

 

Източник: economic.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции